Gepubliceerd op 16.06.2022 | Tekst: Christophe Van Gerrewey | Foto's: Stijn Bollaert

A+296 Small Escapes

Je kan het volledige artikel lezen in A+296 Small Escapes. Bestel hier een exemplaar of neem een jaarabonnement op A+ en mis geen enkel nummer!

In Bazel, in het oosten van het Waasland, realiseerde Bovenbouw een zwartgekleurde bungalow op een hellend terrein. Op een subtiele en licht ironische manier is de woning een spel met lokale of internationale elementen.

Ook voor huidige generaties architecten in België blijft de alleenstaande woning in een verkaveling een mogelijkheid, zij het meestal als uitzondering in een oeuvre. Het is een manier om architecturale schoonheid – die even evidente als onmogelijk geworden categorie, vervangen door de vagere term ‘kwaliteit’ – te realiseren in een project dat enerzijds op isolement is gebaseerd, maar dat anderzijds alomtegenwoordig blijft. Het is een van de vele paradoxen van het suburbane wonen: een huis lijkt op verschillende manieren aanspraak te maken op een open landschap, 360 graden in het rond, terwijl de buren links en rechts zich op nog geen tien meter afstand bevinden.

Een canoniek geworden voorbeeld waarin die situatie op de spits wordt gedreven, is Bernheimbeuk van De Vylder Vinck Taillieu uit 2011: opvallend en banaal tegelijkertijd, worden al de voorschriften omtrent kavelgrootte, bouwvorm en afstand gerespecteerd, maar toch ook uitvergroot en te kijk gezet. Gelijkaardig, maar conceptueler en geometrisch, is de villa in Buggenhout uit 2012 van Office Kersten Geers David Van Severen, als een gecontroleerde oefening in omkering, afzondering en afbakening. Aan dat duo kan een recente realisatie van Bovenbouw worden toegevoegd: een relatief kleine woning van één verdieping, met de Schelde nauwelijks een kilometer ver, in het na de oorlog verkavelde park van het kasteel van Wissekerke. Oude, ongewoon hoge loofbomen bepalen het decor waarin het huis opgesteld staat, en onttrekken de buren bijna volledig aan het zicht, wat – althans op slim gekaderde foto’s – een voor België ongewoon pastorale indruk kan wekken.

De articulatie van het wonen door de architectuur manifesteert zich op drie manieren, die elkaar versterken: in de plattegrond, het materiaalgebruik en de organisatie van uitzichten. Omdat de kavel helt in de richting van de rivier, wordt het platte dak een vijfde gevel, als een oppervlak dat het aanzicht van de woning sterk bepaalt, met een uitsnede aan de linkerkant, een rozig groendak in het midden, en een strook zonnepanelen rechts. Binnen klimt een centrale, gebogen gang door de woning, langs treden en kleine platformen, met aan de rechterkant de slaapkamers, de badkamer en de berging, en achteraan de keuken en de living, met uitzicht op de tuin. De muren zijn in baksteen opgetrokken, maar bestaan toch uit verschillende lagen: gesofisticeerd wisselen lichte kleuren en patronen elkaar af, terwijl het exterieur zwart is geschilderd. Het resultaat heeft iets weg van een groot stuk donkere chocolade, waar een hoekje van is afgebroken zodat er een verrassend smakende vulling tevoorschijn komt.

[…]

Architect Bovenbouw Architectuur
Website bovenbouw.be
Project name Weekend house

Location Bazel (Belgium)
Programme Compact weekend house
Procedure Direct commission

Client Bieke Aerts
Completion December 2019
Total floor area 146 m2

Budget € 250,000 (excl. VAT and fees)
Product/Supplier Wienerberger (thermobricks), Hansgrohe (bathroom fittings)

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.