Gepubliceerd op 08.03.2021

Deze oproep tot kandidaatstelling nodigt architecten, stedenbouwkundigen, ontwerpers, onderzoekers, critici en kunstenaars uit hun kandidatuur in te dienen voor de rol van curator van de archiweek 2021.

urban.brussels is een bestuur van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest met als doelstelling het ondersteunen van de gewestelijke territoriale ontwikkeling inzake stedenbouw, cultureel erfgoed en stedelijke herwaardering. urban.brussels speelt ook een centrale rol in het sensibiliseren van de burgers voor het feit dat we vandaag de stad van morgen bouwen.

De archiweek, die ieder jaar door urban.brussels in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest georganiseerd wordt, heeft als doel de burgers te sensibiliseren voor en kennis te laten maken met kwaliteitsvolle hedendaagse architectuur.

Ter gelegenheid van deze speciale week, die plaatsvindt van 9 tot 19 oktober 2021, zijn er voor iedereen gratis rondleidingen, opendeurdagen bij architectenbureaus, colloquia, workshops, conferenties en een tentoonstelling.

Het hoogtepunt van de archiweek zijn de meertalige bezoeken (NL, FR en EN) aan een twintigtal hedendaagse projecten, die dit jaar plaatsvinden in het weekend van 9 en 10 oktober.

De gekozen curator zal verantwoordelijk zijn voor de keuze en de voorstelling van deze selectie hedendaagse projecten die als interessant worden beschouwd op basis van het thema, het standpunt of de criteria die hij/zij daarvoor heeft bepaald.

De selectie kan elk soort architectuurproject omvatten: gebouwen (kantoren, woningen, winkels enz.), renovaties, binnenhuisarchitectuur, openbare ruimten, landschappen, parken en tuinen, voor zover ze minder dan vijftien jaar oud zijn. Als een project een voorbeeldwaarde heeft of volgens de curator een te volgen model is, mag het project uitzonderlijk ouder zijn.

Deze realisaties hoeven niet per se volledig voltooid te zijn (een werfbezoek kan worden overwogen), maar de voortgang van de werken zal het publiek inzicht in het project moeten verschaffen/er een goed beeld van geven. De curator zal ook worden uitgenodigd om deel te nemen aan de programmering van de acties die in dezelfde week of in de nasleep van de archiweek worden georganiseerd in verband met zijn/haar selectie van Brusselse architectuurprojecten.

Een aanstellingscomité, bestaande uit de directeur-generaal van urban.brussels (of haar vertegenwoordiger·ster), staatssecretaris Pascal Smet (of zijn vertegenwoordiger·ster) en vertegenwoordigers·sters van urban.brussels, zal de curator op gemotiveerde wijze aanstellen, rekening houdend met de volgende criteria:

  • de kwaliteit en de samenhang van het voorstel
  • het vernieuwende aspect en de actualiteit van de uiteenzetting
  • het communicatieve potentieel van het project bij het grote publiek

Meer informatie over de opdracht hieronder. Informatie omtrent de archiweek: archiweek.urban.brussels

Planning:

  • Tot maandag 22 maart 2021 om 12 uur: indiening van de offerte volgens de vereisten van het Bestek document.
  • Maandag 12 april 2021: kandidaten worden geïnformeerd over de selectie van het aanstellingscomité

Opdrachtdocumenten:

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.