Gepubliceerd op 20.08.2020

Matrimonium : verwijzend naar het huwelijk in het Oud Frans (matrimonium in het Latijn), het woord werd hergebruikt in het jaar 2010 in de uitdrukking cultureel matrimonium en maakt op die manier een vrouwelijk parallel met « patrimonium » om zo te verwijzen naar materiële of immateriële goederen van artistiek of historistisch belang dat overgeërfd werd van vrouwen.

Al bestaan de Dagen van het Patrimonium al decennia, missen we in België nog steeds de Matrimoniumdagen. De Matrimoniumdagen maakten hun intrede in Parijs 5 jaar geleden, en verspreiden zich in Frankrijk … en nu voor het tweede achtereenvolgende jaar in Brussel.

Dankzij het initiatief van vzw ‘t Eilandje en het platform L’architecture qui dégenre zullen de Matrimoniumdagen in Brussel plaatsvinden op 25, 26 en 27 september 2020.

De film « Rêveuses de villes » (2018, 1u20), een documentaire geregisseerd door Joseph Hilel, wil vier baanbrekende architecten ontmoeten: Phyllis Lambert, Blanche Lemco van Ginkel, Denise Scott Brown en Cornelia Hahn Oberlander. Het wordt een Belgische première voor deze film, die aan de andere kant van de Atlantische Oceaan een groot succes is geworden. De avond wordt voortgezet met een rondetafelgesprek tussen Hilde Heynen en Florencia Fernandez Cardoso over de vertegenwoordiging van vrouwen in de architectuur.

A+ Architecture in Belgium nodigt je op zaterdag 26 september uit in de Théâtre National voor de Belgische première van de documentaire “Rêveuses de villes” van Joseph Hillel, gevolgd door het rondetafelgesprek “vrouwen in de architectuur”.

Het volledige programma van de Matrimoniumdagen 2020 kan je vinden op www.matrimonydays.be.

Praktische infos
Zaterdag 26 september 2020, 19u00-21u15
Théâtre National, Emile Jacqmainlaan 111-115 (1000 Brussel)
Max. 100 personen
EN (FR ondertitels) & Talk EN
Verplicht inschrijven via deze link

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.