Zien en gezien worden
BULK architecten — Studio Jan Vermeulen, Kantoren DDS-Verko, Dendermonde

Deel je projecten met ons
Heb je de afgelopen twee jaar een project opgeleverd dat je met ons wilt delen? Laat het ons dan zeker weten!
Langs een bocht van de Schelde, bij Dendermonde, ontwerpt de tijdelijke maatschap Bulk architecten-Studio Jan Vermeulen een intrigerend complex. Met het project won het team de Open Oproep voor het nieuwe kantoorgebouw voor intercommunales DDS en Verko, die beide actief zijn in de streek rond de stad. Van de vijf inzendingen —de andere zijn van AgwA, Baukunst, label architecture met Nicolas Dorval-Bory architectes en Low architecten— is het voorstel het meest verrassende qua volumetrie. Niet alleen Bulk en Jan Vermeulen enten hun project op industriële architectuur, maar in tegenstelling tot andere kandidaten doen ze dat niet middels gevelmaterialen. Ze lieten zich inspireren door grote loodsen en silo’s langs de rivier. Het resultaat laat zich lezen als een hybride tussen een monumentaal magazijn en een flexibel bedrijfspand.


De wedstrijd voor het nieuwe kantoor voor intercommunales DDS (Dender, Durme en Schelde) en Verko in Dendermonde is een uitnodigende ontwerpoefening. Naast de bestaande kantoren op het industrieterrein bij deelgemeente Appels, willen de organisaties uitbreiden om hun intense samenwerking te herijken. De bouw van het nieuwe gebouw moet een nieuwe impuls geven aan de organisaties en hun ‘nieuwe werking en visie veruitwendigen’. Evenzeer dient het gebouw een herontwikkeling van het bedrijventerrein in gang te zetten. Duurzaam gebruik van energie en ruimte is in deze primordiaal.
De meest opvallende manier waarop het team omgaat met deze duurzaamheidskwestie is de productie van gevelbekleding op basis van tuinafval, dat wordt opgehaald door de intercommunales zelf. De gevel is zo verbonden met de streek en met de werking van de gebruikers. Het team wil op een omvattende manier circulariteit in het bouwproces opnemen en volgt hiermee soortgelijke processen rond bouwmaterialen in Gent en Brussel.
Het gebouw is een schuin aflopend getrapt volume, voorzien van een sculpturaal zadeldak en beeldbepalende zonneweringen. Bovenin is een publiek belvedèreterras, direct toegankelijk vanop de Scheldedijk via een buitentrap. Het geheel staat op een sokkel die de nieuwbouw verbindt met de te bewaren gebouwen van de intercommunales . In de sokkel is plaats voor polyvalente ruimtes. Het belang ervan zit vooral in de kwaliteit die in eerste instantie nog niet zichtbaar is. De structuur begrenst een ‘parvis’, tussen DDS-Verko en toekomstige gebouwen op de site, als deel van een langwerpige percelenstructuur haaks op de rivierloop. De polyvalente sokkel werkt samen met dat plein en de andere gebouwen, als collectieve achtergrond van de scène.
Binnenin is het gebouw helder in twee zones gedeeld. Als een boekensteun schraagt de dienende achterzijde met circulatiekernen de vrije en daardoor flexibele werkruimtes aan de voorzijde. De ruimtes worden smaller hoe hoger ze zijn gelegen, door de karakteristieke silhouet van het gebouw. Allen zien ze uit op de Schelde met haar bochten en het natte landschap errond.
Vanuit hun zogenaamde ‘werkschuur’ kunnen de streekregisseurs van DDS en Verko in de toekomst processen in hun regio beschouwen en laten zien aan het publiek. Het gebouw wordt een fascinerende ruimtelijke exponent van de kernwaardes en missie van de intercommunales.