Gepubliceerd op 07.02.2024 | Tekst: Amélie Poirel | Foto's: Sepideh Farvardin

Deze stadswoning in Leuven is verrassend met haar zowel stedelijk als landelijk gevoel. De neogotische bakstenen gevel aan de straatkant contrasteert met de schuurachtige achtergevel, met een bewoonde zolder die volledig open is naar de tuin. Ook het interieur van dit huis, waarin de grenzen tussen binnen en buiten vervagen, is verrassend.

De gevel aan de straatkant wordt gedomineerd door een boogvormige opening. De open poort biedt een doorzicht tot in de achtertuin. De ruimtes van het huis liggen achter elkaar geschikt en vormen zo een doorgang die de straat met de tuin verbindt.

Deze opening benadrukt het belang van de langsdoorsnede van het project, die speelt met het niveauverschil tussen straat en tuin. Dit wordt opgevangen door middel van nivelleringen die bijdragen aan de indeling van de woning. De drie bakstenen treden bij de ingang vormen zo de overgang tussen een binnenruimte die nog deel uitmaakt van de straat en gebruikt wordt als fietsgarage, en de intiemere huiselijke ruimte van het huis. Het schuurachtige gedeelte aan de achterkant lijkt een nooit afgewerkt project en is volledig opengewerkt naar de tuin toe. Het geeft dit huis dat midden in de stad ligt een verrassend landelijk gevoel. OUEST werkte de schuur volledig open voor de gastenslaapkamer op de bovenverdieping.

De ruimte in het midden van het huis verbindt voor- en achterkant en baadt in het licht dankzij het glazen serredak. De typische architectuurelementen van de serre – die we niet vaak zien in een woning – voegen niettemin hun kwaliteiten toe. Deze ‘huiselijke’ toepassing van de serre zorgt voor een warme, lichte woning waar planten het bijzonder goed doen.

De centrale ruimte van het huis is belangrijk vanwege haar positie. De andere kleinere ruimtes, zoals de inkomhal, keuken, woonkamer en tuinkamer, zijn erop geënt. De centrale ruimte speelt niet alleen een verdelende rol, haar belang wordt ook benadrukt door de zorg die werd besteed aan de afwerking: de muren zijn bedekt met cement, de gordijnen onder de zichtbare liggers zorgen voor een flexibele indeling van de ruimtes en de drempels die de centrale ruimte afbakenen, worden elegant benadrukt met een strook bakstenen op gelijke hoogte met de betonnen dekvloer.

De baksteen uit de gevel keert in het interieur terug. Er wordt gestreefd naar het juiste contrast tussen nieuw en oud. De materiaalkeuze versterkt de combinatie van landelijk met stedelijk, terwijl de vage grens tussen binnen- en buitenruimte, tussen privé- en publieke sfeer, niet ten koste gaat van comfort, welzijn of een gevoel van betrokkenheid.

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.