Gepubliceerd op 05.06.2023 | Tekst: Amélie Poirel | Foto's: Dennis Brebels

De kleuterschool in het dorp Boekt is vier klaslokalen rijker. Het Hasseltse architectuurcollectief BOT bracht de lokalen twee per twee onder in een compact betonnen volume dat aansluiting vindt bij het bestaande schoolgebouw. Achter zijn strakke lijnen, ruwe materialen en het gebruik van hout en zichtbeton schuilt in deze monoliet een ingenieus plan.

Het nieuwe gebouw staat loodrecht op het bestaande volume en stelt zich open naar de publieke ruimte. Een ronde betonnen luifel in het midden van de speelplaats verbindt beide gebouwen met elkaar. Dit indrukwekkende bouwwerk, dat zes meter uitkraagt, vormt een afdak dat de spelende kinderen moet beschutten tegen regen of felle zon. De lege ruimte waarin het staat, verbindt de activiteiten van de school met die van het dorp. De sokkel van de luifel heeft de vorm van een boomstam, wordt gebruikt voor opslag en is een knipoog naar de grote boom die ernaast staat. De diameter van de luifel lijkt verrassend veel op die van de kruin van de boom. Ze lijken in dialoog te staan met elkaar en gelijkaardige functies te vervullen.

Het licht vindt op verschillende manieren zijn weg in de nieuwbouw, wat de ruwe uitstraling van de materialen versterkt. Het licht valt binnen via hoge bandramen, langs de houten balken, maar ook via grote raamopeningen. De houten raamkaders doorbreken de betonnen monoliet, bieden een aanzienlijk glasoppervlak en vangen zoveel mogelijk natuurlijk licht. Van binnenuit omlijsten ze het uitzicht op de buitentuin en tonen ze het bewegende landschap als een schilderij. Dit idee wordt aan de buitenkant voortgezet, waar een ruwe betonnen muur een opening à la Carlo Scarpa kreeg, waardoor een nieuw perspectief op de tuin ontstaat.

Het plan is ontworpen als een aaneenschakeling van lokalen. De klaslokalen volgen elkaar op, zonder verbindende gang. Er zijn tweemaal twee lokalen, telkens een klein en een groot. De doorlopende indeling stimuleert de interactie tussen leerlingen en leerkrachten. De lokalen staan immers rechtstreeks met elkaar in contact, zonder enige interface. Een strategisch gelegen compact sanitair en technisch blok, dat de schakeling van lokalen niet doorbreekt, bewijst de efficiëntie van het plan.

Het project wil voor meer sociale interactie tussen de leerlingen zorgen. Binnen moeten innovatieve typologieën die uitwisseling en collectief onderwijs bevorderen. Maar ook buiten is de speelplaats, door haar inplanting in de publieke ruimte, ontworpen als een inclusieve en open voorziening, met een centraal herkenningspunt dat het oude met het nieuwe gebouw verbindt.

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.