Gepubliceerd op 13.12.2023 | Tekst: Amélie Poirel | Foto's: Michiel De Cleene

De Zuid­Franse stad Arles ligt op het kruispunt van drie microklimaten: de natuurparken van de Camargue en Les Alpilles en de Crauvlakte. Maar in het Parc des Ateliers, een verlaten industrieterrein in het hart van de stad, valt van een mogelijke invloed van de landschappen eromheen niets te merken. De stad Arles, die artistieke bekendheid geniet dankzij het festival Rencontres de la photographie, werkt er al jaren aan een groots heront­wikkelingsproject: het nieuwe culturele centrum LUMA Arles bevraagt de relatie tussen kunst, mensenrechten en milieu. De landschapsarchitectuur op de site wordt verzorgd door Bas Smets. Hij is erin geslaagd om uit het niets de voorwaarden te creëren voor een weelderig groen park, geholpen door een grondige kennis van de regionale microklimaten.

A+305 Brussels Architecture Prize

Je kan het volledige artikel lezen in het nummer A+305 Brussels Architecture Prize. Bestel hier een exemplaar of neem een jaarabonnement op A+ en mis geen enkel nummer!

Op de site waar bureau Bas Smets aan de slag gaat, heerst een woestijnachtig klimaat. Het Parc des Ateliers is een uitgestrekt steriel betonnen platform. Niets beschermt tegen de hitte in de zomer en de genadeloze wind in de winter. Om een begin te maken is een experiment vereist. De ingreep bestaat erin een toekomstig klimaat te creëren en als het ware het natuurlijke ontwikkelingsproces van het landschap te versnellen. De noorderwind wordt bestudeerd om te zien hoe sediment zich over de site beweegt en waar het zich zal verzamelen om na verloop van tijd een nieuwe, vruchtbare topografie te vormen. De ontwerpers stellen zich voor hoe planten op verschillende bodemdieptes kunnen groeien. Er wordt grond aangevoerd, veel grond, om heuvels te creëren die de site in de winter kunnen beschermen tegen de mistral en die in de zomer schaduw kunnen bieden. Tachtigduizend planten-soorten – bomen, struiken, bloemen en grassen – worden aangeplant om voor de nodige frisheid en een aangenamer, meer gematigd klimaat te zorgen. Het park wordt voorzien van een irrigatiesysteem dat is aangesloten op een nabijgelegen kanaal. Een vijver, die ook door het kanaal wordt gevoed, dient als retentiebekken en biedt ’s zomers verkoeling en comfort door evapotranspiratie. Die landschappelijke toevoegingen werken de klimatologische veranderingen in de hand voor wat temperatuur, vochtigheid en wind betreft. Op termijn zullen ze ervoor zorgen dat de vegetatie het terrein kan inpalmen.

[…]

Landscape architect Bureau Bas Smets
Website www.bassmets.be
Project name Arles Luma Parc des Ateliers
Location Arles, France

Programme Transformation of an industrial site into a public park
Procedure Private commission

Client SCI Ateliers d’Arles immobilier, AREA
Completion June 2021

Total floor area 66,250 m2
Product/Supplier Vande Moortel (clay pavers)
Budget € 12,000,000 (excl. VAT and fees)

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.