Gepubliceerd op 28.11.2023 | Tekst: Arnaud De Sutter

Naast een belangrijke invalsweg naar Oudenaarde verbouwt het Gentse urbain architectencollectief een herenhuis voor zorgverlener Heuvelheem vzw. Het renoveert en breidt het pand uit richting de grote tuin, met een volume van één bouwlaag hoog. In het gebouw is plaats voor dertien kamers voor mensen met een beperking. De vzw begeleidt de bewoners er in hun leven in de stad, in een huiselijke context die sterk in contact staat met het groen in het binnengebied.

Heuvelheem is een zorgaanbieder voor mensen met een beperking, al bijna 50 jaar actief in Oudenaarde en Kruisem. Het aanbod van de vzw is gericht op sociale activiteiten en woonondersteuning op maat, in diverse ruimtelijke contexten. Om ook in de stad aanwezig te zijn, kocht de vereniging in de Beverestraat een herenhuis met royale stadstuin, die ook toegankelijk is via een zijstraat. In die context maakte urbain een ontwerp dat zich richt op de uitbouw van drie uitgesproken gebouwen, één voor elke geplande leefgroep.

De eerste leefgroep ontwikkelt zich verticaal in het verbouwde herenhuis. Daartegenover staat leefgroep twee, die zich horizontaal ontvouwt, in de uitbreiding. In een apart gebouw, boven de zijingang naar de tuin, tekende urbain de derde leefgroep. Het aparte gebouw werd nog niet gebouwd, maar dat lijkt in de toekomst wel te gebeuren, al dan niet in gewijzigde vorm. De vzw overweegt namelijk om meerdere panden rond de tuin aan te kopen, om ze ook om te vormen tot woongebouwen aangesloten op de tuin.

Intern lezen de twee gebouwde delen als logische variaties op een thema, ze zijn los met elkaar verbonden en vormelijk sterk verwant. Aan de straatzijde, in de voormalige representatieve kamers van het huis, integreert urbain de gemeenschappelijke keuken en de kantoorruimte voor het personeel. De authentieke bordestrap leidt naar een gemeenschapsruimte aan de tuinzijde, die uitgeeft op een groot dakterras. Aan de andere zijde en op de bovenste verdieping kunnen de bewoners van de leefgroep zich terugtrekken in hun kamer.

In de aanbouw hebben alle kamers directe toegang tot een buitenruimte, ofwel de tuin ofwel een patio. De inkomhal van de herenwoning ponst door in de aanbouw als centrale as, waarrond de kamers en die patio’s geschrankt zijn. Iedereen kan de patio’s betreden vanuit de gang, maar ze kunnen ook als buitenkamer bij een unit werken. De as is een opeenvolging van zichten op groen en licht. Gevoelsmatig is ze een binnenstraat die de Beverestraat met de achtertuin verbindt.

In het huiselijke interieur heersen de warme tinten van de terracotta vloer- en wandtegels en berkenhouten schrijnwerk. Ze worden gecombineerd met ongepleisterd metselwerk en betonnen plafonds. Het geheel heeft een robuust uiterlijk en is efficiënt te onderhouden. De badkamers van de wooneenheden zijn elk in een ander kleur betegeld. Het kleine gebaar wijst bewoners op hun uniciteit, maar ook op hun verbondenheid met de leefgroep.

Urbain architectencollectief wist de missie van de vzw zowel ruimtelijk te vertalen, als dit vormelijk kracht bij te zetten. In het stadsblok is Heuvelheem een plek die zijn bewoners op een gecontroleerde manier afzondering, passage en contact biedt, binnen een geborgen omgeving. Op een manier is het project een afspiegeling van het stadsleven buiten.

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.