Gepubliceerd op 13.12.2023 | Tekst: Christophe Van Gerrewey | Foto's: Filip Dujardin

Ura bouwde een school op een moeilijke plek in Laken Ura bouwde een school op een moeilijke plek in Laken spreekt. In de punt van een driehoekig perceel is het gebouw een ontdubbeld geheel, als een reeks ruimtes die op zichzelf staan en toch bij elkaar horen.

De relatie van een school tot de omliggende bebouwing vraagt om verschillende redenen – akoestiek, toegankelijkheid, afscherming – meer aandacht dan bij andere opdrachten. Vaak is het zo dat de context, zeker in een dichtbebouwd en verstedelijkt land als België, andere aspecten van het programma en de compositie domineert. De vrijheid waar-over bijvoorbeeld de Smithsons beschikten toen ze in 1949 de Hunstanton School ontwierpen, op een groot open terrein in Norwich, is in 2023 een geprivilegieerde uitzondering. In het wedstrijdrapport schreven zij destijds dat de vorm van de school ‘gedicteerd wordt door een nauwkeurige studie van educatieve noden en puur formele vereisten eerder dan door precedenten’. Op een leeg blad kunnen of althans willen werken, letterlijk en figuurlijk, typeert de periode na de Tweede Wereldoorlog. Vandaag is elk vel papier dat in een architectenbureau op tafel komt te liggen, minstens reeds voor de helft gevuld.

Dat was zeker het geval toen Ura de opdracht kreeg voor een crèche en een lagere school in Laken. Het perceel be-vindt zich in de hoek van een driehoekig bouwblok: alleen het laatste puntje maakt geen deel uit van de bebouwbare oppervlakte, omdat er zich een vijftal weliswaar bouwvallige rijhuizen bevinden. De Telescoop – de derde Nederlandstalige Freinetschool van het Brusselse gemeenschapsonderwijs – heeft gevels aan twee straten. In het noorden ligt de Mathieu Desmaréstraat, met aan de overkant het Astridpark, een groepje sociale woningen en het Koninklijk Domein van Laken. In het zuidwesten geeft de school, middels een bestaand herenhuis, uit op de Koninklijke Parklaan, afgeboord aan de andere zijde door de Onze-Lieve-Vrouwekerk, met de koninklijke crypte en de begraafplaats, en verderop het treinstation Bockstael.

A+305 Brussels Architecture Prize

Je kan het volledige artikel lezen in het nummer A+305 Brussels Architecture Prize. Bestel hier een exemplaar of neem een jaarabonnement op A+ en mis geen enkel nummer!

Het driehoekige bouwblok is gevuld met rijhuizen, erg verschillend en toch ook gelijkaardig, met een volgebouwd binnengebied en met in het oosten, vlak naast de school, buurthuis Mellery, een rusthuis voor senioren dat haast rustiek en mediterraan overkomt. Om de school te organiseren en vrij te maken binnen dit mengsel van schalen waarin grootsheid met armoede wordt gecombineerd, besloot Ura zich te concentreren op de speelplaats – een rechthoek centraal in het ontwerp en de enige perfecte geometrische figuur in de wijde omtrek. Het is deze vorm die in zekere zin de rest van het ontwerp dicteert. Het bestaande herenhuis aan de zijde van de Koninklijke

[… ]

Architect URA Yves Malysse Kiki Verbeeck
Website www.ura.be
Project name BTL Kindergarten & Primary School
Location Laeken (Brussels)

Programme Kindergarten (renovation), pri-mary school (new), sports hall
Procedure Competition with Brussels Government Architect (BMA)
Client GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap

Landscape architect Landinzicht
Structural engineering Util
Service engineering hp engineers
Acoustics Daidalos-Peutz
Sustainability Bureau Bouwtechniek

Lead contractor Strabag
Completion April 2020
Total floor area 1,800 m2
Product/Supplier Forster (steel ext-windows)
Budget € 3,400,000 (excl. VAT and fees)

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.