Gepubliceerd op 13.12.2023 | Tekst: Pieter T’Jonck - François Lichtlé

Het bouwblok in de Marollen tussen de Spiegelstraat, de Ursulinenstraat en de Brigittinenstraat kwam de oorlog ongeschonden door, maar leed enorm onder de Noord-Zuidverbinding. Die hakte de wijk in 1952 in twee­en. Even rampzalig was de bouw, in 1968, van een twaalf etages hoog flatgebouw met sociale woningen dat de verkrotting en woningnood in de wijk moest tegengaan. Het hele bouwblok moest ervoor wijken. Als troostprijs kwam er een parkje aan de voet van de esplanade van de woontoren. Alleen de 17de-eeuwse Brigittinenkapel ontsnapte als bij wonder aan de kaalslag. Het ontwerp van Générale voor Jonction Urban Park verbindt al die resten weer tot een coherente stedelijke ruimte. Het volbrengt die hattrick met één enkel, eenvoudig gebaar.

A+305 Brussels Architecture Prize

Je kan het volledige artikel lezen in het nummer A+305 Brussels Architecture Prize. Bestel hier een exemplaar of neem een jaarabonnement op A+ en mis geen enkel nummer!

Het bouwblok tussen de spoorlijn, de Spiegelstraat en de Visitandinenstraat bevindt zich op een sterke helling. Die stopt tegen de wel vijf meter hoge wand in blauwe steen van de Noord-Zuidverbinding. Onder de spoorlijnen ligt het in onbruik geraakte station Kapellekerk, met een oppervlakte van 1800 m2. De socio-culturele organisatie Recyclart trok er in 1999 in. Ze bracht een beetje zuurstof in de wijk.

Het L-vormige flatgebouw aan de Visitandinenstraat bleef echter een etterende wond. Het is een prefabstructuur zoals de Oost-Duitse Plattenbauten. De twee vleugels van 50 en 70 meter lang omarmen een verhoogde betonnen esplanade van 35 bij 55 meter. Die negeert de helling van het terrein totaal: aan de zijde van de Brigittinenstraat torent ze er even hoog boven uit als de spoorlijnen.

Het complex was ook volledig afgesloten van de buurt, doordat de inrit van de parking onder de esplanade, tegen alle logica in, enkel van bovenaf toegankelijk was met een hellingbaan. Die sneed de toegang voor voetgangers langs de Visitandinenstraat en de Spiegelstraat af.

Langs de Brigittinenstraat werd, bij wijze van park, een hoop grond neergegooid. Het complex werd zo, mede door de schabouwelijke kwaliteit, instant een getto. In 1968 was het excuus dat het gebouw er maar 30 jaar zou staan, maar het is er nog steeds. Het Gewest overweegt zelfs een totale renovatie.

Kort daarna gaf de stad de Brigittinenkapel, toen een halve ruïne, in bruikleen aan jonge kunstenaars. Ze bouwden met zoveel succes de werking van Les Brigittines uit dat de stad besloot de kapel te consolideren en uit te breiden. In 2007 voegde Andrea Bruno er een identiek volume in glas en cortenstaal aan toe. Dat nieuwe complex keerde zich echter haast demonstratief af van het aanpalende bouwblok: hier komt een ander publiek.

[…]

Architect Générale Assemblée d’Architectes
Website www.generale.la
Project Parc des Brigittines
Location Brussels
Programme Urban park and carpentry workshop

Procedure Competition with Brussels Government Architect (BMA)
Client City of Brussels
Landscape architect BLOC Paysage
Public realm Générale / Greisch
Structural engineering Greisch

Service engineering Greisch
Building physics Greisch
Acoustics Greisch
Lead contractor Greisch

Completion June 2023
Total floor area 13,071 m2 (public space) + 917 m2 (workshop)
Product/Supplier Vande Moortel (clay pavers /recycled facing bricks of the workshop)
Budget € 7,980,252 (excl. VAT and fees)

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.