Gepubliceerd op 07.02.2024 | Tekst: Arnaud De Sutter | Foto's: Stijn Bollaert

De plaatselijke verbreding en verhoging in een blinde perceelsmuur is een tot standaard verheven anomalie in de omgeving. Achter de muur toont een schuin dak zich voorzichtig aan de buurt. Ter hoogte van de inkeping in de muur bevindt zich een raam op enige afstand. De muur is een projectie van de structuur die ertegenaan is gebouwd. Naast een parkeerterrein van de plaatselijke bandencentrale bouwde MAGMA architecten een woning achter een appartementsgebouw van drie bouwlagen. Vanop dat terrein is hoegenaamd niet duidelijk welke structuur op het naastliggende perceel staat. Dat is net de bedoeling.

Het appartementsgebouw in kwestie bevindt zich langs een invalsweg naar Hasselt. De omgeving, een typisch exemplaar van een ruimtelijk diffuse stadsrand, is een amalgaam van baanwinkels, open bebouwing en meergezinswoningen. Dat blijkt ook uit de plaatselijke perceelsstructuur. Het appartementsgebouw staat op een langgerekt lot, dat zowel aan een hangar als een klein bosje grenst. Tussen het gebouw en de tuin stond een woning van één bouwlaag in het verlengde van de handelsruimte aan de straat. Het is die woning die MAGMA afbrak om er zijn project te bouwen. Op een locatie waar verschillende zichtlijnen elkaar kruisen, wilde het architectenbureau niet raken aan de zichten van de bovenburen, maar ook niet aan de privacy van de bewoners.

Wat het bureau er nieuw bouwde, volgt uit de confrontatie van deze gevoeligheden. Het gebouw stelt zich nederig op en is slechts één bouwlaag hoog. Dat is toch wat lijkt. In werkelijkheid ontwikkelt het grondplan zich weg van de ingang op de begane grond naar beneden. Daar vindt het nachtgedeelte van de woning haar plaats, uit het zicht van bovenaf. MAGMA bouwt een ruime gezinswoning voor vijf personen en draait er de klassieke woningtypologie voor om.

De onderverdieping zit dan wel verdoken, ze is niet onttrokken aan het licht. Alle kamers zijn namelijk geordend rond een open patio die via een helling verbonden is met de tuin. Langs een lange gang zijn vier slaapkamers en een badkamer rond de patio geordend. Elke kamer beschikt over een toegang tot de sleufvormige ruimte en is op die manier verbonden met de tuin. Die toegang geeft de kamers een bepaalde autonomie van elkaar en van de woning, hoewel ze onderling in verbinding staan met elkaar. Aan het uiteinde van de helling is de badkamer zowel een functionele ruimte als een plek voor verkoeling aan de rand van de grote tuin. De verdieping refereert naar een kloosterfiguur, met de patio als middelpunt en belangrijkste ruimte.

In tegenstelling tot de rustige en statige benedenverdieping, is het gelijkvloers vol van beweging. Dat is het meest duidelijk in zijn dakstructuur. De kap, in zichtbeton ondersteund door sculpturale kolommen, loopt schuin naar een centraal bovenlicht toe. De ruimte zit vervat tussen twee buitenruimtes, waarvan de tuin de voornaamste is. Naast de keuken lijkt een hap uit het volume genomen te zijn. Het dieperliggend raam — volledig openvouwbaar – grenst aan een patio die uitmondt in de tuinhelling beneden. Kort maakt het interieur er connectie met de wereld buiten de tuin, via de verlaagde perceelsmuur. Het moment zorgt voor een tweedeling in de ruimte, dat visueel versterkt wordt door het centrale kastmeubel erin. Bij de tuin ligt de leef- en eetruimte, naast de patio is de keuken. De trap naar beneden ligt in het verlengde van het werkblad.

MAGMA architecten noemt dit project vol-ledig, een project dat voortkomt uit de confrontatie van gebouwde ruimte en niet-gebouwde nevenruimte. Die nevenruimte versterkt de ruimte, vormt er het verlengde van. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat alle kamers ermee in verbinding staan, met grote ramen en deuren. De nevenruimte is een directe interactie tussen de verdiepingen en met de omgeving. Uit de zoektocht naar licht, weg van ongewenste zichten, sproot een woning die ruimtelijkheid zoekt op een beperkte plek.

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.