Gepubliceerd op 12.07.2022

Een oud kantoorgebouw in Brussel wordt ingericht als tentoonstelling en werkruimte die de bijdrage van architectuur en ontwerp aan maatschappelijke veranderingen onthult. In deze setting vindt tijdens het openingsfestival de eerste editie van het Future Places Forum plaats met een reeks conversaties tussen ontwerpers, critici en experts over de sociale innovatie die nodig is om onze toekomstige leefomgevingen samen vorm te geven.

De tentoonstelling Prefigurations nodigt je uit om architectuur op een andere manier te lezen. Onder het motto ‘De Grote Verbouwing’ hebben economen, sociologen, transitie-experts, ontwerpers, marketeers en beleidsmakers een agenda samengesteld van tien soorten projecten waarmee we de doelen die we ons voor de toekomst hebben gesteld kunnen realiseren of ‘Toekomstplekken’. In deze tentoonstelling wordt nagegaan in hoeverre de architectuur en landschapsprojecten vandaag al bijdragen aan deze agenda. De 39 gebouwde of nog te bouwen projecten in deze tentoonstelling zijn de puzzelstukken die u meenemen in een beeldende reis door de mogelijke toekomstplekken. Samen vormen de projecten tien voorafbeeldingen, die een glimp laten zien van hoe onze buurten, straten en pleinen, maatschappelijke infrastructuur en landschappen er over vijf tot tien jaar kunnen uitzien.

De tentoonstelling van de geselecteerde maquettes, tekeningen en objecten is tevens een werkruimte waar we ontwerpstrategieën en architecturale typologieen, maatschappelijke samenwerkingen en innovatief opdrachtgeverschap bespreken en bedenken. Het Future Places Forum, dat op 10 juni plaatsvindt in het kader van het openingsprogramma van de tentoonstelling, zal de eerste gelegenheid zijn waarin we collectief een aanpak ontwikkelen voor de praktijk van architectuur en transitie. Het nieuwe perspectief dat de tentoonstelling laat zien, toont namelijk niet alleen de kwaliteit van de ruimtes, materialen en composities van elk afzonderlijk project, maar brengt ook onder de aandacht hoe architectuur en landschappen de noodzakelijke maatschappelijke transities mee mogelijk maken.

Prefigurations: een tentoonstelling over Architectuur en Transities is een productie van cultureel innovatiehuis Architecture Workroom Brussels in het kader van de culturele beweging De Grote Verbouwing 2020-2030. De tentoonstelling Prefigurations en het Future Places Forum vinden plaats in het kader van het New European Bauhaus Festival en maken deel uit van het zomerprogramma van Brussel 2030. In partnerschap met de Internationale Architectuur Biënnale van Rotterdam.

Met werk van onder andere 1010au, 51N4E, NU architectuuratelier, OFFICEU, Miss Miyagi, Robbrecht and Daem, plusoffice architects, raumlaborberlin, GAFPA, TRANS, RE-ST, OLM paysagistes et urbanistes, Jo Taillieu architecten, studio Paola Vigano, Urbain Architectencollectief, A2O architecten, Agwa, MADAM architectuur en vele anderen. De scenografie is een samenwerking tussen architecte Laura Muyldermans en kunstenaar Bas van den Hout. In de tentoonstelling wordt ook een reeks videoportretten getoond, gemaakt door journaliste Mieke Debruyne in het kader van De Grote Verbouwing 2020-2030.

De expo is open van 9 juni tot 13 juli en van 20 augustus tot 23 oktober 2022 in Pachecolaan 34, 1000 Brussel.

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.