Gepubliceerd op 09.02.2022

Op 17 mei 2022 verwelkomt Architectuurwijzer Sarah Poot in C-Mine voor een lezing. Deze lezing is geprogrammeerd binnen hun werking rond ruimtelijke kwaliteit en goed opdrachtgeverschap.

Architecte Sarah Poot heeft sinds 2014 haar eigen bureau POOT architectuur. Naast de geslaagde nieuwbouw en renovatie van diverse particuliere woningen, heeft POOT architectuur op korte tijd een noemenswaardig portfolio van publieke projecten opgebouwd, voor een deel via wedstrijden.

Een kwalitatieve wedstrijdprocedure en een goed opdrachtgeverschap van het lokale bestuur zijn van cruciaal belang. Tijdens haar lezing op 17 mei vertelt Sarah Poot over haar ervaring met architectuurwedstrijden en het belang hiervan. POOT werd als laureaat aangeduid bij verschillende Open Oproepen, zoals het ontwerp van een nieuw cultureel centrum en renovatie van het gemeentehuis van Wingene en het ontwerp van een masterplan voor een woonontwikkeling te Lint. POOT architectuur was laureaat van twee projecten in de West-Vlaamse procedure WinVorm: de uitkijktoren in de Tuinen van Stene en de renovatie van het Sint-Jans Gasthuis te Lo-Reninge naar zeven appartementen. Daarnaast voerde Sarah Poot al verschillende opdrachten uit voor AG Vespa en bouwde ze een petanquehal voor de gemeente Dilbeek.

POOT architectuur tracht al bouwend continu onderzoek te voeren. De spanning tussen het theoretisch denken, het visueel vertalen en de bouwrealiteit, is voor POOT een grote fascinatie. Ze ambiëren in elk van deze fases een hoge kwaliteit en trachten zuinig om te gaan met compromissen. De medewerkers hebben elk hun eigen kwaliteiten die uitermate complementair zijn: scenografie, stedenbouw en stadsontwerp, participatiecoördinatie, interieurarchitectuur, … POOT architectuur onderscheidt zich vooral door zeer precieze oplossingen op verscheidene schalen. Het bureau eert het kleine en het grote. Ze willen maatschappelijk relevant werk maken en denken tegelijk over tijdloosheid, los van tendensen.

De vormentaal van de architectuur vloeit steeds voort uit de context en de opgebouwde gedachten van de werking van de gebouwde ruimte. Dit is nooit een streven an sich. Tijdloos en karaktervol is voor POOT architectuur interessanter dan opvallend en tendentieus.

Praktisch
Lezing door Sarah Poot van POOT architectuur
Dinsdag 17 mei 2022, 20u15
C-mine Genk
Inkom 12 euro, 7 euro voor studenten
Reserveer je plaats via het online reserveringssysteem van C-mine.
Lees de info over de coronamaatregelen.

Foto’s  Sint-Jans Gasthuis in Lo-Reninge © Jef Jacobs

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.