Gepubliceerd op 05.11.2020 | Foto's: Sépideh Farvardin

Om de andere week selecteert de redactie van A+ één project en zet het in de kijker! Graag stellen we vandaag het project PUT aan u voor, een realisatie van OUEST architecture.

Het PUT-project is de renovatie van een vrijstaande woning waarbij een evenwicht werd gezocht tussen een open gevel – om een verbinding te maken met de omgeving – en een geborgen interieur.

Het huis is gelegen in een banaal voorstedelijk gebied aan de rand van het platteland en het bos. De andere huizen in de straat zijn rijwoningen, maar dit huis is als één van de weinigen een compacte half-open bebouwing met royale tuin. Het project tracht een nieuwe ruimtelijkheid te creëren binnen de bestaande footprint van het gebouw, zonder de oppervlakte te vergroten.

Het voorstel bestaat erin om rond de zij- en achterkant van het oorspronkelijke huis een smalle maar extraverte ruimte te wikkelen, die het bestaande omarmt. De compacte opzet van de nieuwe ruimtes wordt gecompenseerd door de grote hoogte en de openingen in de tuin rondom, waardoor het ruimtes zijn die baden in licht en op de schaal van het programma. Een nieuwe circulatie maakt meerdere aansluitingen mogelijk op de begane grond, terwijl alle serviceruimtes centraal in het plan zijn georganiseerd.

De gevel naar de tuin is bekleed met groene golfplaten en grote houten ramen, in tegenstelling tot de meer gesloten en klassieke voorgevel. Regenwater wordt via een waterspuwer direct in de tuin gestort en hergebruikt om de planten water te geven. Binnen verbindt een groene betonvloer alle ruimtes op de begane grond. Bijzondere aandacht werd besteed aan de studie van de volumes van het dak voor de toevoeging van een extra kamer op de eerste verdieping.

Naam van het bureau OUEST architecture
Naam van het project PUT
Programma renovatie van een vrijstaande woning in een voorstedelijk gebied
Jaar van oplevering 2020
Plaats Nijlen, België
Info www.ouest.be

A+ verneemt graag welke projecten u als architect recentelijk hebt opgeleverd! U kan ons op elk moment op de hoogte brengen van uw projecten aan de hand van de oplaadmodule op onze websiteWordt uw realisatie het volgende ‘Project in de kijker’?

Bron © OUEST architecture.

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.