Boerentoren

De eerste schetsen van het ontwerp van de Amerikaanse architect Daniel Libeskind voor de Boerentoren in Antwerpen die vorige week door de bouwheer, Katoennatie, aan de pers werden voorgesteld, zijn niet meer dan een goedkope media-campagne van een ego-ondernemer met de hulp van een ego-architect. Een reactionair project dat onder het mom van kunst en cultuur een historisch monument een facelift doet ondergaan om met spectaculaire architectuur de stad en privé-partners te verleiden.
Wanneer je de belachelijke schetsen van Libeskind bekijkt waarin hij de toren in een metafoor van een boot duwt (Antwerpenhavenstad, weetjewel): de sokkel als scheepsromp, de toren als mast, de aangeplakte nieuwbouw als een zeil en het extra volume boven op de toren als een kraaiennest voor ‘wow events’, dan is het duidelijk dat hij niks heeft begrepen van de unieke, architectonische en historische eigenheid van de Boerentoren. In het opblazen van het bouwvolume kan je alleen maar de gevaarlijke voorzet zien om extra vierkante meters uit de brand te slepen.
Als Huts de kunstmecenas wil zijn naar het model van de patriciërs uit de gouden eeuw van Antwerpen, dan zijn er andere manieren om met kunst en de Boerentoren om te gaan. Dan hoeft hij niet mee te gaan in het opbod om Vuitton of Prada, of La Bourse in Parijs naar de Kroon te steken, of een zinloze (extra) toren als het LUMA in Arles op te trekken. Hij zou meer lering kunnen trekken uit de slimme en strategische manier waarop de architecten Lacaton & Vassal in Parijs Tokyo Palais aanpakten, een tentoonstellingspaleis uit 1937 dat zij ‘zonder architectuur’ (cfr artikel Valéry Didelon) en met weinig middelen transformeerden tot een ‘site de création’.
Wil de Boerentoren 2.0 daadwerkelijk een plaats opnemen in het kransje internationale privémusea, dan zou Huts beter een andere architect in de arm nemen.
Niemand vraagt om een steriele restauratie van de Boerentoren. Niemand zit te wachten op een gemummificeerd lijk. Met de subtiele en kunstzinnige verbouwing van de Katoennatie bewees Huts al dat hij een voorbeeldig bouwheer kan zijn. Eigenlijk verwachten we dat hij het met Boerentoren gewoon nog beter doet.
Meer info
De Standaard Het boerenbedrog van Huts en Libeskind
Klara De Boerentoren, Stephan Vanfleteren, Picasso in Brussel