Gepubliceerd op 12.02.2024

Van 8 tot 12 mei 2024 reist Samenhuizen naar woongemeenschappen in Frankrijk. We bezoeken 8 projecten op 5 dagen tijd en kiezen daarbij voor een combinatie van kennis, beleving, inspiratie én comfort.

Frankrijk kende in het laatste decennium een interessante evolutie op het gebied van collectief wonen. In de regio Auvergne-Rhône-Alpes bezoeken we zowel rurale als urbane projecten, resp. in Lyon, Grenoble en de Drôme.

We bezoeken multi-generationele coöperaties, ecogemeenschappen (ecovillages), senior cohousing en meer. We leren enkele doorgedreven duurzame projecten kennen, zowel qua constructie als qua organisatie en inbedding in de lokale gemeenschap. We laten ons inspireren door de schoonheid van zowel traditionele als vernieuwende architecturale realisaties.

De steden Lyon en Grenoble, die we aandoen, hebben voor initiatieven van woongemeenschappen verschillende projectoproepen georganiseerd. We verkennen de resultaten van deze projecten. Tijdens de reis maken we niet alleen kennis met bewoners van­ woongemeenschappen, maar ook met diverse stakeholders in het veld. Je ontmoet de organisatie en je medereizigers op de vrije momenten.

Ontdek het programma

Reizen met Samenhuizen

Al meer dan 22 jaar promoot en ondersteunt Samenhuizen vzw collectief wonen in Vlaanderen & Brussel. Reizen en bezoeken bieden de beste gelegenheid om het collectief wonen in de praktijk te ervaren.

Daarom organiseren we maandelijks begeleide bezoeken naar woongemeenschappen in Vlaanderen & Brussel. Sinds 2012 maken we jaarlijks een reis naar woongemeenschappen in het buitenland.

Onze reizen bieden geïnteresseerden, professionals en beleidsm­akers de mogelijkheid om zich te verdiepen in de diversiteit van collectief wonen. We ontmoeten bewoners en gaan in dialoog. We onderzoeken hoe wetgeving een impact heeft op de realisatie van projecten en genieten ondertussen van de vaak indrukwekkende architectuur.

Samenhuizen reizen gaan verder dan alleen een kijkje nemen: we laten onze reizigers collectief wonen in al zijn aspecten beleven en ervaren.

Lees verder

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.