Gepubliceerd op 24.10.2023 | Foto's: Trieu Chien Architecte: Tropical Space, Ho Chi Minh City

› Bekendmaking van 50 genomineerden voor de Brick Award 24 in vijf categorieën
› 743 projecten uit 54 landen ingediend
› De Brick Award biedt een platform voor inspirerende voorbeelden van best practices

Wenen, 18 oktober 2023 – De 50 genomineerde projecten voor de internationale prijs voor baksteenarchitectuur, de Brick Award 24, zijn vandaag bekendgemaakt. In totaal werden 743 projecten uit 54 landen ingediend. Een ervaren voorselectiejury maakte vervolgens in de zomer een shortlist van de projecten die naar hun mening de meest opmerkelijke resultaten hadden behaald met baksteen als bouwmateriaal. Dit jaar kwamen 31 van de projecten op de shortlist uit Europa, 9 uit Midden- en Zuid-Amerika en de rest uit Noord-Amerika, Australië, India en andere Aziatische landen zoals Korea, China, Thailand, Vietnam en de Filippijnen.

De Brick Award wordt uitgereikt in vijf categorieën: Feeling at home, Living together, Working Together, Sharing public spaces en Building outside the box. De categoriewinnaars en de algemene winnaar van de Brick Award 24 worden bekendgemaakt tijdens de prijsuitreiking die plaatsvindt in Wenen in het begin van de zomer in 2024. De winnaars worden gekozen door een deskundige jury van vijf gerenommeerde architecten die hun beslissing baseren op criteria zoals visuele aantrekkingskracht, de innovatieve kwaliteit van het ontwerpconcept en het bekwame gebruik van baksteen. Duurzaamheid en energie-efficiëntie spelen ook een belangrijke rol.

“De architectuur staat meer dan ooit voor de uitdaging om betaalbare huisvesting mogelijk te maken en tegelijkertijd de natuurlijke hulpbronnen van onze planeet te behouden. De projecten die genomineerd zijn voor de Brick Award 24 illustreren de innovatiekracht die nodig is om deze soms tegenstrijdige doelstellingen met elkaar in evenwicht te brengen en laten duidelijk het potentieel zien van verschillende soorten baksteen in een breed scala aan toepassingen. Grondstofzuinig bouwen en het gebruik van lokale materialen zijn meer dan een modetrend, maar vormen letterlijk de basis voor een duurzame levenskwaliteit. Daarom is het des te belangrijker om een podium te bieden voor deze inspirerende voorbeelden van best practices,” zegt Heimo Scheuch, CEO van Wienerberger AG.

De projecten op de shortlist zijn onderverdeeld in de volgende categorieën:

› Feeling at home: 10 projecten
› Living together: 11 projecten
› Working Together: 9 projecten
› Sharing public spaces: 10 projecten
› Building outside the box: 10 projecten

Alle 50 genomineerde projecten zijn te zien op de Brick Award website: www.brickaward.com

De vijf internationaal gerenommeerde architecten die deel uitmaken van de vakjury zijn: Christelle Avenier/Frankrijk, architect en stichtend partner van Avenier Cornejo Architectes, Christine Conix/België, architect en stichtend partner van Conix RDBM Architects, Ingrid van der Heijden/Nederland, architect en stichtend partner van CIVIC architects, Wojciech Malecki/Polen, architect en oprichter van Maleccy biuro projektowe, Boonserm Premthada/Thailand, architect en oprichter van Bangkok Project Studio.

De projecten op de shortlist en de uiteindelijke winnaars worden in de zomer van 2024 gepresenteerd in het Brick 24 Book.

Meer informatie over de Brick Award vindt u hier www.brickaward.com

Foto: Brick Award 24 nominee: Premier Office, Vietnam – Fotograaf: Trieu Chien – Architect: Tropical Space, Ho Chi Minh City

 

 

Wienerberger is een internationaal toonaangevende aanbieder van innovatieve, ecologische oplossingen voor de gehele gebouwschil, op het gebied van nieuwbouw en renovatie, maar ook op het gebied van infrastructuur voor water- en energiemanagement. Met meer dan 19.000 medewerkers wereldwijd maken de oplossingen van Wienerberger energie-efficiënt, gezond, klimaatvriendelijk en betaalbaar wonen mogelijk. Wienerberger is ‘s werelds grootste producent van bakstenen en marktleider op het gebied van kleidakpannen in Europa en betonstraatstenen in Oost-Europa. Op het gebied van leidingsystemen (keramische en kunststofbuizen) is het bedrijf een van de toonaangevende leveranciers in Europa. Met de overname van Meridian Brick heeft Wienerberger zijn positie als toonaangevende leverancier van gevelproducten in Noord-Amerika verder versterkt. Met zijn meer dan 200 productievestigingen genereerde Wienerberger in 2022 een omzet van ongeveer € 5,0 miljard en een EBITDA van € 1 miljard.

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.