Gepubliceerd op 29.04.2019

KANAL, het nieuwe museum voor hedendaagse kunst dat een plek krijgt in de voormalige Citroëngarage in Brussel wordt ontworpen door het team rond NoAarchitecten, het Zwitserse EM2N en Sergison Bates Architect uit Londen. Hun voorstel krijgt de naam ‘Een podium voor Brussel’ mee.

Het winnende ontwerp werd gekozen uit 7 voorstellen van onder meer 51N4E / CARUSO ST JOHN ARCHITECTs, ADVVT / AGWA / 6A, DILLER SCOFIDIO + RENFRO / JDS ARCHITECTS, LHOAS & LHOAS / ORTNER & ORTNER, OFFICE / CHRIST & GANTENBEIN en OMA.

Het museum voor moderne en hedendaagse kunst, dat ontwikkeld wordt in samenwerking met Centre Pompidou in Parijs komt achteraan in het complex, verdeeld over vier verdiepingen in de voormalige werkplaatsen van de garage.

KANAL is echter meer dan een museum. Het is in eerste instantie een ontmoetingsplek rond kunst en architectuur waar ook het architectuurcentrum CIVA zijn intrek zal nemen. Verder komt er nog een auditorium, een restaurant en een grote ruimte die kan gebruikt worden voor installaties en concerten.

Een binnenstraat zal de verschillende onderdelen van Kanal verbinden. Aan de buitenzijde wordt de cultuurpool dan weer verbonden met het Maximiliaanpark achter het complex en met het kanaal aan de westzijde.

De iconische gevel van de voormalige Citroëngarage blijft grotendeels ongewijzigd. Een opmerkelijke toevoeging is wel de grote lichtkrant bovenop het gebouw.

Stephen Bates (Sergison Bates architects) heeft een lezing gegeven in BOZAR in oktober 2015:

NoArchitecten waren ook uitgenodigd door A+ en BOZAR voor een lezing in oktober 2009:

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.