Gepubliceerd op 18.11.2022

Futureproof Renson productiesite
Met NOA outdoor living (Newsletter A+ 4/11) werd nu ook de laatste fase van de nieuwe Renson locatie opgeleverd. De productie van terrasoverkappingen en alle bijbehorende accessoires (waaronder ook de pakketbrievenbussen van dochterbedrijf eSafe) was al goed op snelheid. In 2021 verhuisde die al van thuisstad Waregem 10 km verderop naar deze nieuwe thuis in Kruisem/ Nazareth. De productie wordt er volledig digitaal aangestuurd en toont zijn innovatieve karakter in de dagelijkse flow.

“We onderscheiden ons met standaardisatie in maatwerk”, legt Dieter Heyman (General Manager Renson Outdoor) uit. “Op basis van de wensen van zijn of haar klant, stuurt een Renson dealer van waar ook ter wereld met één muisklik de unieke configuratie van een terrasoverkapping door voor productie in deze fabriek. Die productie van maatwerk wordt hier van begin tot einde digitaal aangestuurd om die zo gestandaardiseerd mogelijk te laten verlopen. Alleen zo konden we deze investering doen. Tegelijk creëren we zo ook toegevoegde waarde voor de mensen die hier aan de slag gaan, want het is nu eenmaal niet gemakkelijk om medewerkers te vinden in deze regio.”

In deze nieuwe outdoor productielocatie worden voortaan dan ook alle Renson buitenproducten voor wereldwijde export gemaakt. Van terrasoverkappingen, carports en alle bijbehorende accessoires zoals verlichting, schuifpanelen, plantenbakken, zitbanken tot andere design tuinelementen: de nieuwe productielocatie kan een capaciteit aan die 3 keer groter is dan wat voorheen aan ‘outdoor living’ geproduceerd kon worden in Waregem. Uiteraard gaat er nog meer schuil achter de indrukwekkende gevel van 380 meter langs de autosnelweg. Naast de productie vind je er ook een Renson-testcentrum en trainingsfaciliteiten, allemaal van de hand van Embo Architecten. Binst Architects nam kantoren, NOA outdoor living experience center en ‘landmark’ voor zijn rekening.

Zero energy impact
Op technisch vlak is deze nieuwe locatie er één die natuur ‘ademt’, letterlijk en figuurlijk. Want achter de indrukwekkende façade gaat een ‘zero energy impact’ project schuil, zelf voorzienend in water- en energieverbruik, met de meest duurzame technieken voor gezond en comfortabel leven en werken: ‘Creating Healthy Spaces’ in de praktijk.

Van deze productielocatie gaat er geen industrieel afvalwater naar riolen of oppervlaktewater. Maar liefst 95% van het afvalwater uit de lakstraat wordt bovendien via een verdamper teruggewonnen om er de profielen te spoelen na het voorbehandelingsproces. De energie voor die verdamper wordt mee opgewekt via de 6700 zonnepanelen op het dak. Maar de verwaarloosbare ecologische voetafdruk heeft deze productielocatie ook te danken aan het feit dat (ook in de lakstraat) de restwarmte van de moffeloven hergebruikt wordt om het voorbehandelingswater voor te verwarmen. Zo wordt amper gas gebruikt om die baden op te warmen. Het intelligente ‘Aorta tussenbuffermagazijn’ zorgt op zijn beurt dan weer voor kleuroptimalisatie in de lakstraat. Minder kleurwissels betekent niet alleen een beter rendement, maar ook minder spoelingen én poederlak.

Buitenleven zit in de lift
Al 113 jaar gaat Renson voluit voor zijn gekende slogan ‘Creating healthy spaces’. Waar het in 1909 initieel begon als fabrikant van raam- en deurbeslag, was het later vooral met ventilatie en zonwering dat die slogan concreet vorm kreeg. Het innovatieve streven naar slimme, natuurlijke oplossingen voor een gezond en comfortabel binnenklimaat was daarbij altijd de belangrijkste drijfveer. Anno 2022 is ook ‘outdoor living’ een stevige pijler geworden binnen Renson, dat als merk intussen wereldwijd steeds steviger voet aan de grond krijgt. Want buitenleven is ‘in’, veel mensen willen wereldwijd ‘terug naar de natuur’ en de grenzen tussen binnen en buiten vervagen steeds meer. Comfortabel buiten kunnen leven staat dan ook meer dan ooit op de agenda van velen en de nood aan extra productie- en belevingsruimte is groot. Met de gloednieuwe outdoor-locatie beantwoordt Renson perfect aan die behoefte in de markt.

Outdoor Experience Center in cijfers

 • 380 m lange gevel langs de E17 autosnelweg
 • 10 ha (100.000 m²): totale oppervlakte van de Renson outdoor locatie (Renson outdoor + NOA outdoor living)
 • 000 m²: footprint Renson outdoor productielocatie
 • 000 m²: totale oppervlakte Renson outdoor productielocatie (verdeeld over 3 bouwlagen)
 • 500 m²: totale oppervlakte Renson outdoor kantoren
 • 000 m² glas zonder zonwerende coatings zorgt in de kantoren ’s winters voor maximale lichtopbrengst in combinatie met performante buitenzonwering
 • 000 m²: totale oppervlakte NOA outdoor living inspiratiepark (waarvan 25.000 m² buiten en 5000 m² binnen)
 • April 2019: start bouw
 • Oktober 2022: oplevering bouw
 • 250: aantal FTE’s ter plaatse (100 bedienden en 150 arbeiders), waarvan 150 nieuwe aanwervingen.
 • 75 miljoen euro: totaal investeringsbedrag
 • 1,7 miljoen liter hemelwater kan er opgevangen en gerecupereerd worden onder het productiegebouw (en in 2 bijkomende regenwaterreservoirs van 540.000 liter elk onder het NOA park), waardoor het gebruik van leidingwater beperkt wordt tot het strikt noodzakelijke. Daarnaast wordt ook alle proceswater lokaal gezuiverd en teruggewonnen.
 • 700 zonnepanelen zijn goed voor 2 Megawatt stroom, zodat deze site nauwelijks energie van het net nodig heeft.
 • 3 x meer productiecapaciteit dan de outdoor living productiecapaciteit voorheen in Waregem.
 • 95% van het afvalwater uit de lakstraat in productie wordt teruggewonnen voor het spoelen van de profielen in de voorbehandeling.
 • 120 boringen van 100 m diep (BEO-veld) zorgen voor alle warmte- en koelvoorzieningen. Dit BEO veld is gekoppeld aan een BKA (betonkernactivering) plafond, vloerverwarming en luchtgroep voor de kantoren en NOA binnenruimte. Ventilo-convectoren worden kortstondig ingezet om pieken op te vangen in de kantoren.

Videoverslag officiële opening NOA outdoor living: https://youtu.be/PurCuRHjcXU

renson.net

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.