Gepubliceerd op 08.04.2024

Het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) nodigt architecten, stedenbouwkundigen, ontwerpers, onderzoekers, critici en kunstenaars uit om een tentoonstellingsconcept te ontwikkelen voor het Belgische paviljoen op de Biennale Architettura 2025 in Venetië. De 19e Internationale Architectuurtentoonstelling – La Biennale di Venezia, gaat door van 24 mei tot 23 november 2025.

Het VAi is op zoek naar voorstellen die urgente thema’s binnen het hedendaagse internationale kunst- en architectuurdiscours op een vernieuwende manier verkennen. De oproep is gericht aan multidisciplinaire teams onder leiding van één of meerdere architectuurprofessional(s), gevestigd in Vlaanderen of Brussel of die blijk kan geven van significante culturele integratie.

Het inhoudelijk voorstel is theoretisch en conceptueel sterk onderbouwd en uitgewerkt. Het ontwerp van de scenografie spreekt bezoekers op een directe manier aan en vormt een krachtige visuele en tastbare installatie in het paviljoen. Het Vlaams Architectuurinstituut volgt de verdere uitwerking van de gekozen inzending productioneel en inhoudelijk nauw op. Het beoogde project is flexibel opgevat zodat het aanpasbaar is voor mogelijke toekomstige tentoonstellingen op andere locaties na afloop van de 19de Architectuurbiënnale in Venetië.

De selectie van de Vlaamse inzending voor het Belgische paviljoen op de Architectuurbiënnale van Venetië 2025 vindt plaats zonder dat het overkoepelende thema van de 19de editie van de Architectuurbiënnale is bekendgemaakt door Carlo Ratti, curator van de Architectuurbiënnale van Venetië 2025. Desalniettemin moet het geselecteerde project voor het Belgisch paviljoen waar mogelijk dit overkoepelend thema kunnen weerspiegelen zodra het bekend is.

Stel je kandidatuur in

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.