Gepubliceerd op 16.06.2022 | Tekst: Lisa De Visscher

Eind mei overleed Sophie Lauwers, sinds vorig jaar CEO van Bozar in Brussel en al meer dan twintig jaar betrokken bij de organisatie van tentoonstellingen in het Paleis voor Schone Kunsten, eerst als coördinator en sinds 2015 als directeur tentoonstellingen.

Met haar overlijden verliest de internationale kunst- cultuur- en architectuurwereld een ‘grande dame’ die met wereldwijd vermaarde tentoonstellingen waaronder die over Fernand Léger, Michael Borremans, Picasso als beeldhouwer, Keith Haring en David Hockney die niet alleen duizenden mensen op de been bracht maar er ook voor zorgde dat Bozar tot de wereldtop ging behoren. “Ik denk dat Brussel een eindeloos potentieel heeft” vertelde ze eind 2021 aan Bruzz op de vraag hoe het komt dat vandaag de grote cultuurhuizen in Londen, Parijs en Berlijn allemaal naar Brussel kijken.

Sinds 2006 is A+ de vaste partner van Bozar bij de organisatie van internationale architectuurlezingen. Samen haalden we de meest inspirerende architecten naar Brussel – van Rem Koolhaas tot Peter Zumthor, van Go Hasegawa tot Anupama Kundoo. Enkele jaren later kwamen daar architectuurtentoonstellingen bij zoals deze over het werk van Bob Van Reeth en nadien de reeks monografische tentoonstellingen met Dierendonckblancke, Baukunst, URA Yves Malysse Kiki Verbeeck en binnenkort AgwA. Bij elke samenwerking toonde Sophie Lauwers zich opnieuw als een gepassioneerd architectuurliefhebber die deze projecten niet enkel een warm hart toedroeg, maar ook als coproducent ondersteunde en levensvatbaar maakte. Met dankbaarheid denken we terug aan de vele inspirerende vergaderingen en gesprekken met Sophie Lauwers die het gezamelijke architectuurprogramma tussen Bozar en A+ verder vorm en zin gaven.

Met diep verdriet nemen wij nu afscheid van een bijzonder getalenteerde en gecultiveerde vrouw die zich tot op het allerlaatste moment bleef inzetten voor cultuur en architectuur met zorg voor het onderwerp, de samenwerkingen én het team erachter.

Sophie, we zullen je missen.

Bozar opent van 10 tot 28 juni een publiek rouwregister, gemaakt door Valérie Mannaerts. Iedereen is dagelijks welkom tussen 10 en 18 uur om een afscheidswoord neer te schrijven. Wie een persoonlijk bericht wenst over te maken aan de familie kan iets verzenden naar het rouwadres: Bozar/Sophie Lauwers – Ravensteinstraat 23 – 1000 Brussel.

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.