Gepubliceerd op 30.08.2023 | Foto's: Belgische Baksteenfederatie

De baksteensector staat voor belangrijke uitdagingen in de context van de transitie naar een koolstofarme maatschappij tegen 2050. De energie- en de grondstoffentransitie hangen daarbij nauw met elkaar samen. We zullen dus efficiënter moeten omgaan met energie, grondstoffen en materialen.

De baksteensector is zich bewust van haar maatschappelijke verantwoordelijkheid in dit kader. Ze wil haar energie- en grondstoffenverbruik verder blijven verminderen en tegelijk de bouwsector blijven voorzien van duurzame producten die de levenskwaliteit verbeteren. Deze transitie biedt ook opportuniteiten voor nieuwe en innovatieve producten.

Met dit charter wil de sector haar engagement bevestigen in de transitie naar een koolstofarme maatschappij tegen 2050.

Onderstaande bedrijven engageren zich om individueel na te denken om zowel hun energie- als grondstofgebruik te beperken zonder aan kwaliteit en functionaliteit in te boeten. Verder zullen de bedrijven in binnen- en buitenland bij alle stakeholders het principe van dematerialisatie promoten.

In het licht hiervan engageren de bedrijven zich om bij de promotie van hun assortiment aan de klant de eco-formaten hierin actief te betrekken.

Met de eco-formaten wordt het gebruik van grondstoffen en energie verminderd zonder dat aan functionaliteit en kwaliteit van het product wordt geraakt.

Hierdoor kunnen de CO2-emissies gereduceerd worden tijdens het productieproces en het transport. Door hun slankere formaten bieden ze tevens het voordeel dat ze lichter zijn. Ze zijn minder breed, waardoor meer isolatie mogelijk is en meer plaats voor woonruimte ontstaat. Hierdoor leveren ze ook een positieve bijdrage aan de milieuprestatieberekening van een gebouw.

Door de eco-formaten onder de aandacht te brengen van potentiële klanten, streeft de baksteensector samen met haar partners-bouwprofessionelen naar duurzame, klimaatvriendelijke en innovatieve gebouwen en een klimaatneutrale baksteensector tegen 2050.

Belgische Baksteenfederatie – www.baksteen.be

 

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.