Gepubliceerd op 30.04.2021

Coworkingpionier Silversquare opent in juli een nieuwe spot. In Silversquare Central, ooit de hoofdzetel van oliemagnaat Shell, neemt niemand minder dan het internationaal gerenommeerde MANIERA het ontwerp voor haar rekening in samenwerking met een leger aan internationaal gevestigde designers, kunstenaars en architecten.

Central Gate gestript

Het Brusselse MANIERA werkt samen met architecten en kunstenaars om tot verrassende artistieke expressies te komen in de vorm van meubels en objecten. Het geeft een nieuwe dimensie aan hun werk en daagt hen uit om helemaal out of the box te denken. Twee verdiepingen van het prachtige art-deco en vroeg modernistische gebouw van het duo achter de voormalige Citroën-garage Dumont – Van Goethem worden gestript, waardoor de verschillende kunstenaars en architecten carte blanche krijgen om de ruimte een nieuw gelaat te geven. 

“Dat neemt niet weg dat we de prachtige oude elementen zoals vloeren in travertijn of cirkelvormige wanden behouden. Samen met de architectenbureau’s Doorzon uit Gent en het Italo-Belgische Piovenefabi gaan we echt iets magisch neerzetten. Het wordt een warme choque, met sculpturale meubels, kleur, veel licht, glas, metaal, betonplaten, geometrische vormen én comfort”, vertelt Maniera medeoprichter Amaryllis Jacobs.

 Internationaal design met Belgische lijm

MANIERA bouwde doorheen de jaren (letterlijk) een enorm netwerk uit met creatievelingen vanuit de hele wereld. Dat reflecteert zich in de selectie voor Silversquare Central. Het is een huzarenstukje geweest om – jawel, in coronatijden – een collectief van tientallen mensen en bureau’s te coördineren zonder afbreuk te doen aan de artistieke vrijheid van elke designer.

We zijn erin geslaagd om een bijzonder team samen te brengen: stoffenontwerper Christoph Hefti verzorgt het textiel en er worden meubels gemaakt door kunstenaars Stéphane Barbier Bouvet, en Richard Venlet, vermaarde architecten Jo Tailleu en Jan De Vylder / Inge Vinck, de jonge veelbelovende architectuurstudio’s, Studio Verter, Felt, Maxime Prananto en natuurlijk Doorzon en Piovenefabi zelf”, zegt Maniera-medeoprichter Kwinten Lavigne. “Het is een fantastische internationale bende met heel wat Belgische lijm”, vervoegt Amaryllis Jacobs.

 Rebranding & uitbreiden

Onlangs onderging Silversquare een totale make-over met fris logo en nieuwe huisstijl, verzorgd door Base Design, én een narratief dat meteen de hele lading dekt: ‘The Most Exciting Square Meters in Town’. “Met die slogan zetten we ons nieuwe project Silversquare Central extra kracht bij. Als pioniers willen we elke coworking uniek maken, ondergedompeld in de wereld van artiesten uit verschillende disciplines, telkens een nieuwe ervaring die aanzet om te ontmoeten, innoveren en te groeien”, vertellen Axel Kuborn en Alexandre Ponchon van Silversquare.

Daar blijft het overigens niet bij: ook Louvain-La-Neuve, Luik, Gent, Antwerpen en Brussel-Noord staan op de agenda. Veel (co-)werk aan de winkel dus, met één belangrijke drijfveer: door ondernemers, voor ondernemers.

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.