Gepubliceerd op 21.05.2024 | Tekst: Amélie Poirel | Foto's: Bas Princen

In Merelbeke, nabij Gent, werd door OFFICE een gezinswoning ontworpen op de site van een voormalige schoenenfabriek. Het oorspronkelijke gebouw werd gekenmerkt door een aantal parallelle, massieve bakstenen muren. Het woonproject is een uitbreiding van dit opzet: het ontwerp wordt gestuurd door de vier parallelle muren die de tussenliggende ruimtes afbakenen.

De dikke bakstenen muren zorgen ervoor dat de kamers van het huis achter elkaar liggen, waarbij de deuren op een doorlopende as werden geplaatst. De indeling en volumes van de kamers benaderen zo de bouwprofielen van het omliggende weefsel, onderbroken door uiteenlopende huizen. De schuine daken van de kamers aan de uiteinden van het systeem lopen door tussen de massieve bakstenen muren en zorgen voor een spel met de schaal van de huizen in deze woonwijk. De hoogte van de muren neemt geleidelijk aan toe, om die van de bestaande fabriek te bereiken.

De opeenvolging van kamers begint met de ouderslaapkamer, met een overhangend zadeldak. Vervolgens leidt de inkom naar een studeerkamer en badkamer, waarvan de muur een knik maakt om de doorlopende as van het huis te doorbreken. De centrale leefruimte is een keuken met een buitenterras. In het verlengde hiervan liggen de twee kinderslaapkamers met een speelkamer op de mezzanine. De sequentie eindigt met een lichte serre die in contrast staat met de imposante, dikke bakstenen muren.

De massieve muren lopen door voorbij de kamers, waardoor buitenruimtes en terrassen ontstaan. Zo vervaagt de grens tussen binnen en buiten, vooral dankzij het grote harmonicaraam van de leefruimte dat volledig open kan. De industriële taal van bakstenen, stalen schrijnwerk en metalen daken wordt gecombineerd met de eigentijdse look van deze glazen vouwwand die volledig in het niets kan opgaan.

 

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.