De internationaal erkende architect Xaveer De Geyter begon zijn opmerkelijke carrière in 1988 met de oprichting van zijn architectuurbureau XDGA. Met projecten van verschillende schalen, van individuele huizen tot masterplannen, ontwikkelt hij een enkelvoud houding die, zoals door C. Van Gerrewey onderstreept, de onzekerheden van het project op een heldere en positieve manier benadert.

Zijn eerste realisaties, twee huizen te Mariakerke (1991) en te Brasschaat (1992), werden opgemerkt door architectuurcritici en zorgden ervoor dat hij kon deelnemen aan internationale en stedenbouwkundige wedstrijden. In het begin van het nieuwe millennium leiden zijn eerste realisaties op grotere schaal (Torens in Breda, het Saint Maurice-eilandje te Rijsel) tot een internationale ontwikkeling van zijn praktijk. Vandaag telt zijn architectuurbureau meer dan vijftig medewerkers.

XDGA werkt zowel rond infrastructuur als openbare programma’s, woningen en onderzoek. Een paar van hun recentste projecten zijn woningen in Bordeaux en Parijs, gebouwen van de Universiteit Gent en de Elishout toren in Anderlecht. Als vector van kritisch onderzoek spelen wedstrijden een belangrijke rol binnen de werking van het bureau. In Brussel wonnen ze onder meer de wedstrijden voor de vernieuwing van het Rogier- en Schumanplein; in Antwerpen wonnen ze de wedstrijd voor de aanleg van het nieuwe Provinciehuis.

Lees meerVerkleinen

Praktische info

27 november 2013, 20:00
Paleis voor Schone Kunsten, Brussel
In het Engels

Coproductie: A+ Architecture in Belgium, Bozar Architecture, CIVA

Steun: Brussel Hoofdstedelijk Gewest, Fédération Wallonie Bruxelles

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.