Nadat ze in 2011 een wedstrijd voor een openbare aanbesteding wonnen, formaliseerden Guillaume Becker en Kobe Van Praet hun samenwerking door het bureau VERS.A op te richten in Brussel.

Hun driedelige reflectie op materialiteit, structuur en vorm, die ze op de bouw van het informatiepaviljoen en de aanleg van de omgeving van het domein van Mariemont toepasten, vat perfect hun visie uit die tijd samen. Tegenwoordig is hun praktijk meer divers en is het spectrum van hun interventies breder geworden, gaande van de inrichting van een paviljoen voor een particuliere kunstverzamelaar tot het ontwerpen van openbare voorzieningen. Hun visie, waarin striktheid en gevoeligheid met elkaar worden verenigd, is op contextuele, normatieve of economische beperkingen gebaseerd die ze tot een voordeel ombuigen.

Becker en Van Praet besteden extra aandacht aan de rol van het gebouw in zijn context, zoals bij het Mexico-project. De inplanting van het woongebouw is zelfs een direct gevolg van de locatie van een bestaande boom op het perceel. De architecten manipuleren op subtiele wijze vorm en ruimte, en vertroebelen onze blik door met normen te spelen. Op die manier stellen ze ons niet alleen een dubbele lezing van een project voor, maar ook van zijn representatie.

Het project waarmee VERS.A de wedstrijd voor de renovatie van het station van Courcelles onlangs heeft gewonnen, getuigt van een maatschappelijke betrokkenheid die door de beperkte middelen is ingegeven. Becker en Van Praet genieten er in ieder geval van om voorstellen intuïtief samen te stellen en ze vervolgens nauwgezet uit te werken en te tekenen.

Praktische info

05.03.2019, 20.00
Blauwe foyer, deSingel (Desguinlei 25, 2018 Antwerpen).
In het Engels/Nederlands

Met de steun van: Fédération Wallonie-Bruxelles, Vlaamse Overheid, Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.