Trans Architectuur

Na een geslaagde eerste seizoen, gaat de lezingenreeks Across in 2016 verder met een serie nieuwe namen. Jonge architectenbureaus uit Wallonië en Vlaanderen komen beurtelings in Antwerpen en in Luik spreken over hun praktijk en binnen welke context ze deze uitoefenen. De uitwisseling toont ons hoe architecten op een concrete manier kunnen bijdragen aan onze leefomgeving, en dit op verschillende schaalniveaus, gaande van grootschalige stedenbouwkundige interventies tot experimentele denkmodellen.
Je moet het maar durven, een praktijk opstarten in volle financiële crisis (2009). Trans architectuur | stedenbouw richtte zijn pijlen meteen op grote projecten. Wat begon met het winnen van één open offerte door Carolien Pasmans en Bram Aerts, groeide uit tot een team van elf mensen met tientallen projecten (75% publiek), zoals het politiecommissariaat van Mechelen en het gemeentehuis van Sint-Laureins.
Wat is het recept voor dit succes? Bram Aerts: “We hebben ons in het begin bewust niet op kleine opdrachten gericht. We ‘negeerden’ de crisis, maar ze heeft onze logica wel beïnvloed: we durven de vraag van een bouwheer te herformuleren en te reduceren tot het hoogstnoodzakelijke. We combineren dat met een concreet, bijna lichamelijk taalgebruik. We houden ons ver van concepten en metaforen. Dat appreciëren opdrachtgevers.” De strategie om veel en heel verschillende projecten te aanvaarden – een kerkhofhuisje bijvoorbeeld, een lampontwerp… – is minder onbesuisd dan het lijkt: “Het zorgt ervoor dat je opeens helemaal anders kunt nadenken over een opgave. Daarom doceren wij ook: de wisselwerking tussen praktijk en onderzoek is onmisbaar.”
Bij Trans wordt er niet gegokt. Transformatie kan enkel uitgaan van de bestaande context: “We willen nooit helemaal nieuw zijn.” Dat bewijst het recent opgeleverde ‘Balenmagazijn’ in Gent. De gevel blijft intact en het programma – twee keer zo groot als de oppervlakte van de loods – wordt naar één kant geschoven en opgestapeld. Wat toch te zien is van de reconversie, verdwijnt in de grijze hemel.
Praktische info
17 februari 2016, 19u
Galerie Opéra – Espace ULg, Luik
Taal: Engels / Frans
Coproductie: A+ Architecture in Belgium, Vlaams Architectuurinstituut, Université de Liège
Met de steun van: Fédération Wallonie-Bruxelles, Vlaamse Overheid, Brussels Hoofdstedelijk Gewest