In 2006 richtten Alex Axinte en Cristi Borcan studioBASAR op, een collectief voor architectuur en ruimtelijke planning in Boekarest (RO).

Vanuit een kritische benadering van de stadscultuur wil studioBASAR verwaarloosde ruimten een nieuwe invulling geven, vernieuwende praktijken ondersteunen en samenwerken met uiteenlopende actoren met het oog op het welzijn van de gemeenschap. In een stedelijke omgeving die gekenmerkt wordt door radicale privatisering, een toenemend wantrouwen ten opzichte van collectieve praktijken en een top-down ruimtelijke productie, manifesteert de architectuur van studioBASAR zich als een middel voor sociale verandering. Door zich op ontwerpend onderzoek, placemaking, co-design, coproductie en burgereducatie te richten, ontwikkelt het collectief intermediaire vormen en bouwt het ruimten. Dit bevordert samenwerkingsprocessen en laat gebruikers mee bouwen aan een toegankelijkere en sociaal rechtvaardigere stad.

Het werk van StudioBASAR is doordrongen van deze maatschappelijke overwegingen. Het collectief ontwerpt onder meer tentoonstellingen (Roemeens paviljoen op de Biënnale van Venetië in 2009), geeft boeken uit (Evicting the Ghost. Architectures of Survival, 2010), ontwikkelt pop-upinstallaties (Public Bath, 2014), werkt samen met burgerverenigingen (Tei Community Centre, 2016) en creëert interdisciplinaire educatieve programma’s (City School, 2015). In 2019 werd studioBASAR uitgenodigd om voor de architectuurbiënnale in Chicago een werk te creëren in de leegstaande Anthony Overton Elementary School in de wijk Bronzeville.

De lezing vindt plaats in het kader van Europalia Romania en wordt gegeven door Cristi Borcan. Hij het zal hebben over verschillende publieke acties, gemeenschapsprojecten en educatieve programma’s die studioBASAR in de openbare ruimte van Boekarest ontwikkelde.

Lees meerVerkleinen

Praktische info

15 oktober 2019, 19:00
Paleis voor Schone Kunsten, Brussel
In het Engels

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.