In hartje Gent realiseert Raamwerk een groeiend aantal opdrachten van verschillende schaal. Daarbij creëert het bureau steevast ruimtelijke meerwaarde door een slim gebruik van ‘tussenruimte’. Op 7 november licht het zijn visie toe op de Across-lezing in Luik, met een introductie van Alain Richard.

Nadat ze samen afstudeerden aan Sint-Lucas Gent, richtten Freek Dendooven, Gijs De Cock en Jon D’Haenens in 2014 Raamwerk op, een ‘collectief voor architectuur, stedenbouw en scenografie’. De naam zegt iets over hun visie: hun architectuur legt geen dwingend programma op, maar kan vrij ingevuld worden. Op elke schaal staat het concept van ‘tussenruimte’ voorop – de niet-gebouwde ruimte die de structuur genereert – als gratis inzetbare ruimte. In de Gentse Wolterslaan trok Raamwerk een donkere en gesloten dokterswoning volledig open door de nieuwe aanbouw los te maken van de buurwoning. Door de introductie van een patio tussen keuken en leefruimte ontstaan zowel visuele als akoestische verbindingen.

In het jeugd- en ontmoetingscentrum in Lichtervelde vinden eenvoudige ruimtes – opgetrokken uit budgetvriendelijke materialen, zoals betonsteen die bewust onafgewerkt blijft – hun extra dimensie in de onderlinge connectie. Door slimme schakeling van de ruimtes via vides, doorzichten en binnenramen, heerst binnen het centrum een gevoel van nabijheid, als een groot opgeschaald huis waarbinnen ieder zijn eigen ding kan doen. “We hebben het maximale kunnen geven dat mogelijk was binnen het budget”, verklaart Freek Dendooven.

Recent won Raamwerk een Open Oproep voor de realisatie van woningen in Oostende voor mensen met het downsyndroom. ‘Duinhelm’ bestaat uit twee gebogen volumes die het smalle, spievormige perceel betekenis geven. Aan de binnenzijde omhelst het volume een intieme buitenruimte voor de bewoners, aan de buitenzijde genereert ze een publieke route met een buurthuis op het knooppunt. Ook hier laat een vide onder het hellende dak contact tussen bewoners in leef- en slaapruimtes toe.

Hun doordacht gebruik van materialen en ruimte leverde Raamwerk dit jaar alvast de ‘Rookie of the Year Award’ op.

Lees meerVerkleinen

Praktische info

07.11.2018, 19.00
Galerie Opera – Espace ULg, (Place de la république française 41, 4000 Luik).
In het Engels/Frans

Coproductie: A+ Architecture in Belgium, Vlaams Architectuurinstituut, Faculté d’Architecture de l’Université de Liège

Sponsor: VELUX

Met de steun van Fédération Wallonie-Bruxelles, Vlaamse Overheid, Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.