Op 2 oktober hebben A+ en BOZAR het genoegen het Engelse bureau Caruso St John, curatoren van het Engelse paviljoen op de architectuurbiënnale van Venetië, uit te nodigen voor een lezing over hun werk.

Het architectenbureau Caruso St John werd in 1990 in Londen opgericht door Adam Caruso en Peter St John. Het Engelse bureau heeft sindsdien een gerichte architectuur ontwikkeld, waarin de context een cruciaal gegeven is, namelijk het vertrekpunt voor de vormschepping. De in de praktijk omgezette ideeën staan in onmiddellijke wisselwerking met de omgeving. De architecten grijpen hier zorgvuldig in. Ze valoriseren zowel de gevonden ruimte als de bescheiden, dagdagelijkse producten.

Vandaag is het bureau befaamd omwille van de hoge kwaliteit van zijn constructies. De architecten schenken veel aandacht aan de verfijning van details, en letten ook enorm op de materiaalkeuze. Het resultaat is een gesofisticeerde architectuur, steeds gevoelig afgestemd op de sfeer van de omgeving.

De projecten van Caruso St John zijn ingebed in de fysieke en historische architecturale context. Tradities en referenties spelen een hoofdrol in hun realisaties. Ze dragen immers bij tot hun grote expressieve rijkdom. De gebruikte referenties behoren tot uiteenlopende tijdperken, plaatsen en stijlen. Dat zorgt ervoor dat de verkregen architectuur vrij staat van een bepaalde vorm of specifieke ideologie.

Het portfolio van het bureau telt diverse, gevarieerde projecten op het gebied van schaal én van programma, en omvat zowel renovaties als nieuwe constructies. Recent namen de Engelse architecten samen met het Brusselse bureau 51N4E in Brussel deel aan de wedstrijd voor de reconversie van de oude Citroëngarage tot museum voor hedendaagse kunst, en momenteel werken ze aan een woonproject aan het Antwerpse Falconplein.

Dit jaar zijn ze met het project “Island” de curatoren van het Britse paviljoen op de architectuurbiënnale van Venetië, “Freespace”. Voor dezelfde biënnale werden ze door Grafton, de algemene commissarissen, uitgenodigd hun werk voor te stellen in het Italiaanse paviljoen.

De twee stichters van het bureau doceren en schrijven met het oog op de verrijking en ontwikkeling van hun gedachtengoed over hun architecturale praktijk. Ze sleepten meerdere onderscheidingen in de wacht, waaronder de beroemde prijs van het RIBA. In 2010 breidde het bureau uit en opende het een filiaal in Zurich.

Deze lezing opent het academiejaar van de Faculteit Architectuur van KU Leuven. Alle studenten en personeelsleden van Campus Sint-Lucas Brussel en Campus Sint-Lucas Gent hebben daarom recht op een gratis ticket.

Lees meerVerkleinen

Praktische info

2 oktober 2018, 20.00
Paleis voor Schone Kunsten, Brussel
In het Engels

Download de bezoekersgids
Soldout

Coproductie: A+ Architecture in Belgium, BOZAR,  in samenwerking met KULeuven Faculteit Architectuur – Campus Sint-Lucas

Structurele partner : FEBELCEM
Sponsors: Geberit, Skyline Europe

Steun: Federation Wallonie-Bruxelles, Vlaamse overheid, Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Stad Brussel

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.