Omdat ze nagenoeg hetzelfde dachten over architectuur, vervoegde Jan Haerens het bureau Ouest Architecture, dat Stéphane Damsin in 2009 had opgericht. Hun werkterrein is het dichte stedelijke weefsel van Brussel, de stad waar ze zich ook hebben gevestigd. Daar putten ze ten volle uit de verschillen tussen hen beiden op het vlak van taal en architectuur, evenals uit hun verschillende professionele parcours.

De eerste realisatie van het bureau, Les Ateliers Claus, speelt in op de tegenstelling tussen het programma van het project (een concertzaal) en de directe omgeving (woningen). Aan de buitenkant is de interventie onopvallend, net als bij twee andere projecten van het bureau; het Vlaams Fonds voor de Letteren in Antwerpen en Project Z (Zinneke) in Brussel. In die twee realisaties is het interieur verdeeld in verschillende eilandjes en wordt er een verband gelegd met de reeds bestaande elementen. Co-working en hergebruik typeren het project Z. Hiervoor sleepte Ouest in 2017 de be.exemplary-prijs van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in de wacht.

De architecten maken tijdens het ontwerpproces vaak gebruik van referenties. Ze testen hun ontwerpen aan de hand van maquettes. Die dienen als basis voor een voortdurende discussie en zijn een handig middel om een project verder uit te werken en te presenteren. Damsin en Haerens stellen de bouwheer altijd verschillende scenario’s voor en zorgen ervoor dat alle bouwpartners het project ten gronde begrijpen.

Ze noemen zichzelf graag minnaars van de architectuur, eerder dan deskundigen. Voor Damsin en Haerens is nieuwsgierigheid cruciaal om hun aanpak en opdrachtenportefeuille te blijven diversifiëren. Daarom werken ze momenteel zowel in een stedelijke, randstedelijke als landelijke omgeving; zowel in de publieke als in de private sector; zowel aan de realisatie van woningen, als aan een educatieve boerderij en culturele instellingen.

Onlangs werden ze laureaat van de wedstrijd voor de verbouwing van het theater Le Rideau in Brussel, alsook voor de renovatie van het Théâtre Jean Vilar in Louvain-la-Neuve.

Lees meerVerkleinen

Praktische info

30.04.2019, 20:00
Rode foyer, deSingel (Desguinlei 25, 2018 Antwerpen).
In het Engels/Nederlands

 

Steun: Fédération Wallonie-Bruxelles, Vlaamse Overheid, Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.