Valentin Bollaert en Pauline Fockedey ontmoetten elkaar tijdens hun studies aan het Institut supérieur d’architecture Saint-Luc in Doornik. Vier jaar geleden richtten ze Nord op, aanvankelijk om te kunnen deelnemen aan een wedstrijd, en beschouwen hun samenwerking sindsdien als een mogelijkheid om te experimenteren.

Beiden geven les, maar houden er een andere, complementaire benadering van doceren op na. Bollaert is gefascineerd door vorm en structuur in de architectuur, terwijl Fockedey – die een doctoraat afwerkt over het verband tussen politiek en architectuuronderwijs in België tussen de jaren 1960 en 1990 – eerder in onderzoek geïnteresseerd is.

Bollaert en Fockedey willen zich niet in een bepaald programma specialiseren. Integendeel, ze houden er graag een brede waaier aan soorten opdrachten op na. Zo pakken ze zowel opdrachten aan voor de publieke ruimte, als voor kleinere scenografieën. Recentelijk namen ze deel aan enkele wedstrijden, zoals deze voor een nieuw ontwerp voor ISELP (Institut supérieur pour l’étude du langage plastique) in Brussel, en voor een nieuwe scenografie voor de Galerie du Temps in Louvre Lens. Ze realiseren ook kleinschalige particuliere opdrachten, zoals de renovatie van het Café Caberdouche in Brussel en het brouwerijcafé L’Ermitage in Sint-Gillis. Ze zijn daarnaast bezig met de renovatie van appartementen en het kandideren voor grootschalige openbare aanbestedingen. Hiervoor werken ze tijdelijk samen met andere bureaus en kunstenaars, die ze vanaf het begin van het ontwerpproces bij het project betrekken. Samenwerken met mensen uit andere disciplines voedt het concept, relativeert het eigen vakgebied, en verrijkt het beroep, zo zijn ze van mening.

Ze zien architectuur, eerder dan een doel op zich, vooral als een manier om een interessant denkproces te ontwikkelen.

Bollaert en Fockedey maken op 26 november in Antwerpen van de Across-lezing gebruik om de balans op te maken en te onderzoeken wat de toekomst voor hun praktijk in petto heeft.

Lees meerVerkleinen

Praktische info

26 november 2019, 20:00
Muziekstudio, deSingel (Desguinlei 25, 2018 Antwerpen).
In het Nederlands/Engels

Steun: Fédération Wallonie-Bruxelles, Vlaamse Overheid, Culture/cultuur

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.