MADAM architectuur is het bureau dat architecten Door Smits en Marit Meganck in 2014 oprichtten. ‘We zochten naar een eenvoudige en grafisch mooie bureaunaam die blijft hangen. Het heeft dus niet de feministische insteek die soms vermoed wordt.’ Na vier jaar bouwden ze een portfolio op met projecten van uiteenlopende schaal. Op 17 oktober geeft MADAM een Across-lezing in Luik, met een inleiding van Jörn Bihain (V+).

Het kantoor van MADAM is gevestigd in Brussel, in een appartementsblok waarvan het duo zelf de renovatie tekende. Elk ontwerp is gebaseerd op de omgeving: “We zoeken vanuit de context en het gevraagde programma naar een rationele houvast. Dat kan bijvoorbeeld een grid zijn, iets dat de ruimte inkadert”, vertelt Door Smits. Vanuit die rationele onderlegger creëert MADAM een boeiende opeenvolging van plekken met elk een specifieke sfeer, lichtinval, ritmering of doorzichten.

Bij de uitbouw van een woning in Halle, getiteld IRIS, omkadert het oude deel van de woning het doorzicht naar de nieuwe architectuur, die bestaat uit een keuken, kantoor en patio. De rode, verhoogde betonvloer speelt met verschillende niveaus en sluit op zithoogte aan op een patio. “Het is een goede puzzel”, zegt Marit Meeganck. “IRIS betreft een complex en dens perceel, maar zonder veel toe te voegen krijgt het project een luchtigheid.”

In het project HENRI in Sint-Agatha-Berchem worden twee duplexappartementen geschakeld. Door het inzetten op kwalitatieve doorzonruimtes en het gebruik van karaktervolle materialen voelen de appartementen aan als volwaardige woningen. “Wij geloven in de idee dat we kleiner moeten gaan wonen”, verklaart Smits. “Maar door een slimme schakeling en het beperken van verloren ruimtes zoals een gemeenschappelijke hal of een grote slaapkamer, kunnen we compacte en efficiënte woningen maken die toch heel royaal zijn.”

Om de juiste verhouding en lichtinval te bepalen, maakt MADAM gebruik van maquettes, met telkens meer ingezoomde modellen die een ruimte uit het project of een fragment uitlichten. De architectuur van MADAM bereikt zo een detaillering en afwerking tot op de kleinste schaal. “Men denkt daardoor soms dat we een interieurbureau zijn, maar we werken wel degelijk op verschillende schalen”, benadrukt Meganck. In samenwerking met ZAmpone architectuur realiseerden Smits en Meganck recent het woonzorgcentrum Zonnelied. Ondanks de grotere schaal getuigt het resultaat ook hier van een doorgedreven detaillering en werden modelstudies van de beeldbepalende gevel gemaakt in geanodiseerde aluminium lamellen.

“We merken dat steeds meer opdrachtgevers heel bewust voor onze architectuur kiezen”, besluiten Smits en Meganck. Behalve een eervolle vermelding als ‘Rookie of the Year’ op de Belgian Building Awards (BBA) leverde dat vertrouwen een reeks nieuwe, veelbelovende projecten op, die ze zullen presenteren op de Across-lezing in Luik.

Lees meerVerkleinen

Praktische info

17.10.2018, 19.00
Galerie Opera – Espace ULg, (Place de la république française 41, 4000 Luik).
In het Engels/Frans

Sponsor: VELUX

Met de steun van: Fédération Wallonie-Bruxelles, Vlaamse Overheid, Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.