Op 23 oktober 2018 slaan het VAi en A+ de handen weer in elkaar voor een Across-lezing in Antwerpen. Architect Caroline Voet, vennoot van het bureau Voet en De Brabandere, geeft les aan de KU Leuven en is doctor in de architectuur. Ze verzorgt de inleiding voor het bureau LRArchitects (Serge Landtmeters, Pascal Rahier en Laure Bertrand) dat deze keer is uitgenodigd.

Pascal Rahier en Serge Landtmeters volgden samen de opleiding tot burgerlijk ingenieur-architect in Louvain-la-Neuve. Sindsdien verloren ze elkaar niet meer uit het oog. Ze bouwden een gemeenschappelijk reservoir op van kennis en kunde, dat ze in 2001 in de praktijk wilden omzetten met hun eigen bureau, LRArchitectes. Hun Arsenal-project was het begin van een lange reeks succesvolle samenwerkingen. “In ons nogal naïef en onwaarschijnlijk voorstel zat toch een zeker realisme”, klinkt het. Die pragmatische naïviteit werd de signatuur van LRArchitectes, een bureau dat, zoals Pascal Rahier het treffend verwoordt, “ervan droomt te ontwaken”.

Enkele jaren later vervoegde Laure Bertrand het team als medewerkster, alvorens in 2015 vennoot te worden. Sindsdien werd de samenstelling van het bureau gestaag aangevuld met verschillende profielen. “De vragen die we ons aan het begin van een project stellen zijn aanvankelijk altijd dezelfde, al zijn onze antwoorden anders”, benadrukt Landtmeters. Dat evenwicht binnen het team, die gelijkheid rond de tafel, en ten slotte dat pragmatisme, garanderen dat het bureau voor elk project de juiste antwoorden vindt, evenals een nauwkeurigheid op alle niveaus, tussen alle parameters. Dat is de definitie van architectuur volgens LRArchitectes.

In principe sluit het bureau niets uit. In de afgelopen vijf jaar heeft het een mooi evenwicht gevonden tussen publieke en private opdracten. Van kleine ingrepen zoals geïntegreerde wanden tot een kunstgalerie in La Hestre, of de herbestemming van een voormalige Boch-aardewerkfabriek in een cultureel centrum voor kunst en design in La Louvière: LRArchitectes gaat vakkundig om met projecten van kleine of grote schaal en waakt er altijd over dat de klant centraal staat.

Het project CADC-BOCH, dat nooit werd gerealiseerd, heeft in 2017 bovendien de Grand Prix d’Architecture de Wallonie gewonnen. In dit project ondervroeg het bureau de politiek over de hedendaagse architecturale context in België. Volgens LRA “moet architectuur de politiek, het publiek en het echte leven bevragen”.

Een scherpzinnigheid die je ook terugvindt in hun voorstellen en attitude, waardoor je zin krijgt om hun werk te (her)ontdekken.

Lees meerVerkleinen

Praktische info

23.10.2018, 20.00
deSingel (Desguinlei 25, 2018 Antwerpen).
In het Engels/Nederlands

Sponsor: VELUX

Met de steun van Fédération Wallonie-Bruxelles, Vlaamse Overheid, Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.