Laura Muyldermans
introductie door Sara Noel Costa De Araujo (SNCDA)

Laura Muyldermans experimenteert met ruimte en balanceert zo op de dunne lijn tussen architectuur en hedendaagse kunst. Op 28 maart licht ze enkele van haar projecten toe binnen de lezingenreeks Across in Luik, met een introductie door Sara Noel Costa de Araujo (SNCDA).
De Brusselse Laura Muyldermans studeerde architectuur in België, Turkije en Japan en richtte zeven jaar geleden haar eigen bureau op, wat ze tot eind vorig jaar wist te combineren met een plaats bij architecten de Vylder Vinck Taillieu. De interventie ‘Kijkgat’ (ism. Atelier Starzak Strebicki) maakte op uitnodiging van het BRAVOURE-team deel uit van de Biënnale van Venetië in 2016. In dit project in Strombeek werden voorbijgangers bewust gemaakt van een koeweide die zich achter een kloostermuur verborgen hield, en dat terwijl de omgeving steeds verder verstedelijkt.
Een groot deel van haar projecten kunnen gezien worden als denkoefening rond hergebruik van ruimte, waarin ze zowel bewoners als omwonenden uitdaagt anders om te gaan met hun omgeving om zo het bewustzijn van wat er voorhanden is aan te scherpen. In ‘Garageview’ experimenteerde Muyldermans samen met Wouter De Raeve met de grens tussen privaat en publiek. In een garagebox in Brussel organiseerden ze enkele interventies, zoals het fel verlichten van de garage, een expositie en dansperformances. Door het effect en de reacties van voorbijgangers op een schijnbaar wetenschappelijke manier te registreren en weer te geven, stelt ze het onachtzaam doorkruisen van een straat waarin iedereen zich terugtrekt achter individuele garages, in vraag.
In het kader van het project ‘een plein of drie’ schreef Muyldermans: ‘Wat als de stoep meer zou zijn dan een doorloopruimte… Wat als u door het raam meer zou zien dan auto’s…’ De stelling dat iedereen moet proberen verder te kijken dan de individuele leefwereld, draagt ze ook uit in concrete projecten. Momenteel realiseert ze in samenwerking met Arian Schelstraete de renovatie van een rijhuis in Gontrode te Gent, waar functionaliteit hand in hand gaat met poëzie en het accentueren van de stedelijke context van de woning.
Praktische info
28 maart 2018, 19.00
Galerie Opera – Espace ULg, (Place de la république française 41, 4000 Luik).
In het Engels/Frans
Coproductie: A+ Architecture in Belgium, Vlaams Architectuurinstituut, Université de Liège
Met de steun van Fédération Wallonie-Bruxelles, Vlaamse Overheid, Brussels Hoofdstedelijk Gewest