Johannes Norlander start in 2004, meteen na zijn studies architectuur en grafisch ontwerp, zijn eigen bureau in Stockholm, dat hij een vijftal jaar geleden wist uit te breiden met een antenne in Gotenburg. In de eerste jaren omvat zijn werk voonamelijk kleinschalige opdrachten zoals meubilair en interieurs, in samenwerking met oa. Asplund en Hay. Intuïtie en de zoektocht naar de essentie van het object vormen de uitgangspunten van zijn architectuur. Geïnspireerd door het brutalisme van Juliaan Lampens en het vakmanschap van Zwitserse en Scandinavische ontwerpen, realiseert hij in essentie eenvoudige, maar zeer gedetailleerde ontwerpen, die hij zelf bestempeld als no-nonsense architectuur die relevant is voor zijn omgeving.

Hij kent een groeiend succes in thuisland Zweden, waar hij steeds grotere projecten verwezenlijkt, waaronder ‘Annex’, de uitbreiding van een universiteitsgebouw in Gotenburg. In 2016 wordt de meest prestigieuze architectuurprijs van Zweden, de Kasper Salin prijs, uitgereikt voor het appartementsgebouw HSB Studio 1 aan Johannes Norlander Arkitektur. Momenteel realiseert hij zijn eerste grootschalige project in het buitenland, HÅVN, binnen de stadsontwikkeling Nieuw Zuid te Antwerpen, waar hij de potenties en kwaliteiten van ter plaatse gestort beton weet in te zetten als uitgangspunt voor een ongecompliceerd ontwerp met een heldere belijning. Recent resulteerde een wedstrijd in een tweede opdracht op Belgische bodem, een woonproject te Neerland (Wilrijk) dat Johannes Norlander Arkitektur in samenwerking met het Antwerpse bureau Hama zal realiseren. Hoog tijd dus om hem uit te nodigen voor een lezing.

Op 6 maart verwelkomen A+ en BOZAR Johannes Norlander in het Paleis voor Schone Kunsten van Brussel, waar de architect in de eerste plaats het proces dat hij heeft doorlopen zal toelichten, tegen een achtergrond van een twintigste-eeuwse architectuurgeschiedenis van Zweden. Ten slotte wil Norlander aangeven waar het volgens hem is misgelopen, of waarom Zweden ‘verdwaald’ is terwijl de hele wereld zich net begint te interesseren voor de Scandinavische designstroom.

Lees meerVerkleinen

Praktische info

6 maart 2018, 20.00
Paleis voor Schone Kunsten, Brussel
In het Engels

Soldout

Coproductie: A+ Architecture in Belgium, BOZAR

Steun: Vlaamse overheid, Stad Brussel, Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Federation Wallonie-Bruxelles

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.