Raumlabor
Jan Liesegang

Raumlabor is eind de jaren negentig opgericht door architecten Markus Bader, Jan Liesegang, Christof Mayer en Andrea Hofmann vanuit het gedeelde ideaal om publieke ruimtes niet alleen gebruiksvriendelijker, maar vooral ook humaner te maken. Met een blik naar de utopische visie uit de jaren zestig en zeventig, focussen ze op projecten die de samenleving ten goede kunnen komen en de leefkwaliteit ervan kunnen verhogen.
Het Berlijnse collectief telt ondertussen acht partners en een reeks freelance medewerkers die werken op het snijvlak van architectuur en ruimtelijke ordening. Alle ingrepen vertrekken vanuit een onderzoek naar de omgeving en de noden van haar gebruikers. Hoe kan een stedelijke ruimte een meerwaarde betekenen voor de gemeenschap? Hoe kunnen bestaande ‘vergeten’ ruimtes opnieuw interessant gemaakt worden? Om hier een antwoord op te formuleren gaat raumlabor ten rade bij de lokale gemeenschap. Samen met de gebruikers en een team van interdisciplinaire ontwerpers vormen ze een collectief dat de site ten gronde analyseert en er actief mee experimenteert. Deze participatieve aanpak leidt tot een dynamiek die uit ieder project het maximum haalt. Treffende voorbeelden hiervan zijn Allmänna Badet, een saunagebouw te midden van een voormalige industriële haven in Göteborg of de mobiele opblaasbare structuur Das Küchenmonument (Berlijn) die in een mum van tijd een nieuwe publieke ruimte in de stad creëert.
Sinds september is het bureau ook aan de slag in ons land. Voor Triënnale Brugge 2018 | Liquid City – Vloeibare Stad werken ze aan een project in de historische binnenstad: House of Time; een site die geherprogrammeerd en geactiveerd wordt tot een ontmoetings- en productieplek door en voor jongeren. Raumlabor wil hiermee het individualisme doorbreken en de lokale jeugd als gemeenschap naar een oplossing laten zoeken voor hun sociale en maatschappelijke problemen, dit via kunst en architectuur.
Op 17 april nodigen A+ Architecture in Belgium, BOZAR en Triënnale Brugge raumlabor uit voor een lezing in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. Jan Liesegang zal er spreken over hun visie op architectuur; architectuur als middel om te zoeken naar een stad vol mogelijkheden, de stad van de toekomst.
Praktische info
17 april 2018, 20.00
Paleis voor Schone Kunsten, Brussel
In het Engels
Coproductie: A+ Architecture in Belgium, BOZAR, in samenwerking met Triënnale Brugge
Structurele partner : FEBELCEM
Structurele hoofdsponsor: ASSA ABLOY Entrance Systems
Met de steun van Vlaamse overheid, Stad Brussel, Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Federation Wallonie-Bruxelles