Grafton werd in 1978 opgericht door de Ierse architecten Yvonne Farrell en Shelley McNamara. Het bureau onderscheidt zich door een brutalistische esthetiek die constant de concepten schaal, massa en zwaartekracht in vraag stelt. Hun aanpak wordt gekenmerkt door een geëngageerde architectuur met respect voor de locatie. Beide architecten zijn sterk beïnvloed door de stad Dublin en zijn geschiedenis, en willen een hedendaagse architectuur creëren die gevoelig is voor de specifieke kenmerken van zijn omgeving en zijn verleden, om – wat ze noemen – een “nieuwe geografie” te creëren. Hun realisaties stemmen tot nadenken over de manier waarop gebouwen zich verankeren en smeden zo banden tussen verleden en heden. Ze willen hun projecten met de stad vermengen en de inwoners een fundering bieden voor een nieuwe stedelijkheid.

Grafton won de voorbije 40 jaar geleidelijk aan internationale roem en is vandaag een van de beste hedendaagse architectuurbureaus. In 2008 kreeg het de World Building of the Year Award voor het project van de Bocconi University in Milaan. Acht jaar later kregen ze de eerste internationale prijs van het RIBA voor hun project voor de universiteit van Lima. Naast hun werk in het bureau doceren Yvonne Farrell en Shelley McNamara aan grote universiteiten zoals het EPFL in Lausanne en l’Accademia d’Archittettura in Mendrisio. Bovendien waren ze dit jaar de algemene curatoren van de architectuurbiënnale ‘Freespace’ in Venetië.

Op 11 december van dit jaar nodigen A+ en BOZAR hen uit om een lezing te geven over hun werk en hun architecturale aanpak.

FEBELCEM en A+ bieden een gratis ticket voor deze lezing en een tijdschrift aan de eerste 400 studenten architectuur die op geldige wijze zijn ingeschreven.

Lees meerVerkleinen

Praktische info

11 december 2018, 20.00
Paleis voor Schone Kunsten, Brussel
In het Engels

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.