Bijoy Jain (1965) heeft in Los Angeles voor Richard Meier gewerkt en keerde in 1995 naar India terug. In 2005 richtte hij daar Studio Mumbai op, een bureau met architecten en ingenieurs, maar ook met houtbewerkers en metselaars die tijdens hun opleiding de traditionele bouwmethodes hebben meegekregen. Mumbai is een metropool, maar Bijoy Jain pakt projecten op een ongewone manier aan: hij werkt traag, inclusief, bijzonder gedetailleerd, meer met maquettes dan met plannen, zowel op kantoor als op de werf, en plaatst het geheel boven de ontwerper. Hij verzet zich tegen grootschalige sloopprojecten, tegen gebouwen van slechte kwaliteit die vlug, vlug worden opgetrokken, tegen de scheiding van functies en tegen de vervreemding van zowel gebruikers als ontwerpers.

Studio Mumbai is een internationaal bureau, maar het hecht veel belang aan de eigenheden van het bouwterrein en plaatselijke kennis. Zo bouwde hij in Ahmedabad een bakstenen huis waarbij de bakstenen ter plaatse gemaakt werden met klei die in de buurt werd uitgegraven. Voor zijn creatie Leti 360, een resort op de uitlopers van de Himalaya, werkte hij een project uit waarvoor hij meer dan 70 lokale ambachtsmensen inschakelde.

Bijoy Jain realiseert niet alleen bouwprojecten, hij doet ook onderzoek, bijvoorbeeld naar de woningen van inwijkelingen in steden zoals Mumbai en Surat, en hij maakte de Demolition Series. Hij heeft les gegeven aan de Royal Danish Academy of Fine Arts, aan Yale University en aan de Università della Svizzera Italiana. Het werk van Studio Mumbai is wereldwijd tentoongesteld. Zijn installatie Work-place werd in 2012 op de Architectuurbiënnale van Venetië met een speciale vermelding bekroond. In datzelfde jaar ontving hij ook de BSI Swiss Architectural Award. In 2015 werd hij voor de eerste editie van de Triënnale van Brugge gevraagd een installatie te maken, een woonbrug. Nu is hij te gast bij Maniera.

In het kader van het verschijnen van A+259 (Re)think Preservation

Lees meerVerkleinen

Praktische info

18 april 2016, 20.00
Paleis voor Schone Kunsten, Brussel
In het Engels

Coproductie: Bozar Architecture, A+ Architecture in Belgium

Steun: Fédération Wallonie-Bruxelles, Vlaamse Overheid, Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Stad Brussel, Febelcem

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.