Bernard Tschumi, internationaal gerenommeerd Frans-Zwitsers architect, stelde zich in de jaren 1970 op als agitator: hij benaderde architectuur niet vanuit de professionele traditie, maar via geschreven en gesproken taal. Die eerste reflecties, zoals de bekende Manhattan Transcripts (1976-1981) en Joyce’s Garden (1976), draaiden rond de beweging, de tijd, het evenement. Hij integreerde ze in 1982 voor het eerst in een architectuurproject, het veelbesproken Parc de la Villette in Parijs. In 1988 werd zijn werk getoond in de roemruchte MoMA-tentoonstelling ‘Deconstructivist Architecture’. Zijn 40-jarige carrière bestaat uit een wisselwerking tussen onderwijs, onderzoek en architectuur.

Voor het komende nummer van A+ (A+259: (Re)think Preservation) heeft de redactie de architect uitgenodigd om een bijdrage te leveren aan het thema. Erfgoed en preservatie zijn sterk verbonden met zijn werk; niet alleen door zijn afstamming – zijn vader was de modernistische architect Jean Tschumi –, maar ook via zijn projecten, zoals de school Le Fresnoy (1997), het Acropolis Museum te Athene (2009) en het Museum en Archeologisch Park van Alesia (2012).

Praktische info

25 april 2016, 20.00
Paleis voor Schone Kunsten, Brussel
In het Engels

Coproductie: Bozar Architecture, A+ Architecture in Belgium

Steun: Fédération Wallonie-Bruxelles, Vlaamse Overheid, Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Stad Brussel, Febelcem, Pro Helvetia

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.