Na een geslaagde eerste seizoen, gaat de lezingenreeks Across in 2016 verder met een serie nieuwe namen. Jonge architectenbureaus uit Wallonië en Vlaanderen komen beurtelings in Antwerpen en in Luik spreken over hun praktijk en binnen welke context ze deze uitoefenen. De uitwisseling toont ons hoe architecten op een concrete manier kunnen bijdragen aan onze leefomgeving, en dit op verschillende schaalniveaus, gaande van grootschalige stedenbouwkundige interventies tot experimentele denkmodellen.

Over alles is goed nagedacht. Over de naam bijvoorbeeld. Maar ook over het soort projecten dat B-ild doet, en welke werkwijze elke soort met zich meebrengt. Welkom in het gestructureerde universum van een vierkoppig team.

B-ild, gesticht in 2009, staat voor beeld (in het Duits) en bouwen (in het Engels), en dat zegt wat over het uitgangspunt van dit architectenbureau. Het pint zich niet per se vast op het eindproduct dat mooie foto’s oplevert, maar toch staat het beeld centraal. Elk ontwerp bezit een voor de buitenwereld onzichtbare laag: subtiele referenties aan foto’s of kunstwerken die het project persoonlijker en de dromerigheid bijna tastbaar maken. Die dromerigheid zou ons doen vergeten dat hier alles draait om focus. Alle projecten worden ingedeeld in vier strikt gedefinieerde denkkaders: Building (grotere projecten), House, Pavilion (zeer kleine, op zichzelf staande projecten, zoals het bunker-weekendhuis dat de selectie haalde van de Belgische Prijs voor Architectuur, A+257) en Stage (van tijdelijke scenografie tot skatepark). Elke opdracht die niet in die kaders past, wordt afgewezen. In de drie eerste categorieën mogen de projecten in totaal respectievelijk maximum vier, twee en één jaar duren. Door erg selectief te zijn in wedstrijden, slaagt het atelier erin 30 à 40 procent te winnen. Ongeduldig maar zorgvuldig bouwt B-ild zijn praktijk uit, van klein naar groot. Met de bouw van het heldere schoolproject PSBO Building is het atelier nu op een scharnierpunt gekomen: de eerste stap naar grote publieke opdrachten is gezet.

Lees meerVerkleinen

Praktische info

16 maart 2016, 19u
Taal: Engels / Frans
Galerie Opéra – Espace ULg, Luik

Coproductie: A+ Architecture in Belgium, Vlaams Architectuurinstituut, Université de Liège

Met de steun van: Fédération Wallonie-Bruxelles, Vlaamse Overheid, Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.