Atelier Vens Vanbelle is een jong bureau uit Gent dat naar eigen zeggen ‘geen architectuur maakt voor architecten’, maar een eindproduct aflevert waar vooral de bewoners zelf zich goed bij voelen. Hun flexibele houding tegenover de bouwheren resulteert bovendien in meer vertrouwen en vrijheid, waardoor ze ‘net iets verder kunnen gaan dan het voor de hand liggende’. Een tekenend voorbeeld voor hun gedurfde aanpak is het Kartasan House te Gent, waar de bouwvallige interne structuur vervangen werd door een eiken boom in het midden van een pentagonaal plan. Rond deze boom werden in een spiraalbeweging de verschillende verdiepen gepositioneerd, wat in combinatie met het behoud van de gevel verrassende zichten en lichtinval oplevert.Dries Vens en Maarten Vanbelle ontmoetten elkaar tijdens een ontwerpstudio architectuur aan Sint-Lucas Gent. Meteen na het afronden van hun stage, richtten ze in 2006 Atelier Vens Vanbelle op. In tussentijd realiseerde het duo meer dan honderd projecten, waaronder nieuwbouw, verbouwingen en herbestemmingen, maar uitbreiden doen ze bewust niet. Door de vraag groot te houden, hebben ze de luxe om enkel de meest interessante projecten aan te nemen.

Hun ontwerpen ontstaan vanuit intense discussies, waarbij ze pas tevreden zijn als ze een gulden middenweg gevonden hebben die het beste van beide ideeën combineert. Vervolgens testen Vens en Vanbelle deze visie aan de hand van maquettes, wat diepgaand onderzoek naar lichtinval, tactiliteit en beleving toelaat. Het project Gewad in de Gentse binnenstad werd eveneens volgens deze werkwijze opgebouwd. In dit project lag de complexiteit van het combineren van vier appartementen in het uitgangspunt dat elke woning diende aan te voelen als een huis. Door de zorgvuldig opgebouwde schakeling rond een centrale patio, en iedere woning twee verdiepen te geven, werd in geen enkele woning ingeboet aan licht, zicht, vlotte circulatie of privacy.

Hun groeiend succes vertaalde zich in enkele onderscheidingen, zo ontvingen ze in 2015 de Archipelprijs JONG! voor hun project Gewad, in het kader van de Prijs voor Architectuur van de provincie West-Vlaanderen. Atelier Vens Vanbelle stelt in het kader van de lezingreeks Across op 28 februari om 19u hun werk voor in de Opéra Liège, met een introductie door Pierre Hebbelinck.

Lees meerVerkleinen

Praktische info

28 februari 2018, 19.00
Galerie Opera – Espace ULg, (Place de la république française 41, 4000 Luik).
In het Engels/Frans

Coproductie: A+ Architecture in Belgium, Vlaams Architectuurinstituut, Université de Liège

Met de steun van Fédération Wallonie-Bruxelles, Vlaamse Overheid, Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.