In hun kantoor in het centrum van Brussel leggen de drie oprichters van Architecten Geldof Mertens en Noben, gewoonlijk agmen genoemd, hun aanpak uit – omringd door gedetailleerde maquettes van papier en kleurrijke tekeningen.

Michiel Geldof, Paul Mertens en Piet Noben ontmoetten elkaar tijdens hun opleiding aan de KU Leuven. Nadat ze ervaringen hadden opgedaan bij diverse Belgische bureaus, besloten de drie in 2013 hun eigen bureau op te richten. Een jaar later volgde ‘Badhuis’, de omvorming tot drie appartementen van een markant gebouw in Antwerpen waarin ooit een publieke badplaats was gevestigd. Hiermee begon hun praktijk pas echt. Het project omvatte de renovatie van het bestaande gebouw, maar ook een uitbreiding die de overgang vormt tussen buiten en binnen, tussen publiek en privé, tussen de stad en het huis. De nieuwe structuur werd tegen de bestaande geplaatst, waardoor het gebouw zijn authenticiteit wist te bewaren hoewel de twee elementen vormelijk sterk van elkaar verschillen. Door te kiezen voor bepaalde gemeenschappelijke codes tussen de twee delen, vormen de gebouwen toch een samenhangend geheel.

Dat is precies waarnaar agmen op zoek is: duidelijkheid die een zekere sereniteit uitstraalt, een tijdloosheid in de taal en de ruimtelijkheid, en ten slotte ook een eigen karakter waardoor een project zich onderscheidt. Om dat te bereiken, houden ze van het uittekenen en het testen van het ontwerp, want alles begint pas te bestaan als de tekening tastbaar wordt. Ze proberen zo vaak mogelijk samen te ontwerpen om alle opties te verkennen en elkaar te kunnen aanvullen. De ruimte is hun hulpmiddel om een antwoord te bieden op een vraag en een verhaal te creëren zonder alles meteen vast te zetten.

Door te blijven zoeken en de ruimte steeds opnieuw te definiëren door verschillende projecten heen, is er geleidelijk aan een rode draad ontstaan in hun praktijk. In het kader van de reeks Across-lezingen zijn de drie architecten op 19 februari in Luik uitgenodigd, waar ze voorgesteld worden door Benoît Vandenbulcke van het Brusselse architectenbureau AgwA.

Lees meerVerkleinen

Praktische info

19.02.2019, 19.00
Galerie Opera – Espace ULg, (Place de la république française 41, 4000 Luik).
In het Engels/Frans

Met de steun van: Fédération Wallonie-Bruxelles, Vlaamse Overheid, région de Bruxelles-Capital

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.