FVWW
Introductie door Pierre Blondel

Frederic Vandoninck en Wouter Willems deden werkervaring op bij Robbrecht en Daem, Arcade en Office 360. Meer dan tien jaar geleden werkten ze voor het eerst samen bij Neutelings Riedijk Architecten in Rotterdam.
In 2009 richtte Vandoninck met verschillende partners MikeVictorVictor op en Willems sloot zich een jaar later bij hen aan. Vervolgens besloten Vandoninck en Willems in 2013 om samen voort te gaan onder de naam FVWW. Sindsdien ontwikkelen ze hun praktijk als een parcours, een proces dat altijd begint met vragen die ze proberen te beantwoorden in hun eigen beeldtaal, die door de jaren is verfijnd. Ze beschouwen elk project en elk antwoord als een stap in de evolutie van hun praktijk.
FVWW geeft de voorkeur aan gemengde en complexe programma’s in een stedelijke context, die essentieel is voor de ontwikkeling van hun project. Het gemeenschapsaspect is een cruciaal element in hun visie: de architecten zijn ervan overtuigd dat onze leefruimten evolueren en dat de grenzen tussen thuis, ontspanning en werk verlegd worden. Ze proberen daarom overgangszones te creëren tussen de privésfeer binnen en de open ruimte buiten, door een reeks tussenruimten te creëren, van een gang naar een serre via een patio of pergola. Die verschillende werelden kunnen alleen maar in harmonie naast elkaar bestaan dankzij de overgang tussen de binnen- en buitenruimte, tussen de pivésfeer en de publieke ruimte. Die overgangsfase is kenmerkend voor hun werk en is onontbeerlijk om een gemeenschappelijke ruimte te creëren.
De architecten worden zo bemiddelaars die alle eisen en verlangens van een complex en coherent project in de ruimte verwezenlijken. De verhouding tussen de verschillende functies, zoals een supermarkt en woonruimte, of een politiecommissariaat en een academie, en de manier waarop die functies zich tot de context verhouden, zijn daarom essentiële componenten van het project.
Maar in de portfolio van FVWW zijn niet alleen nieuwe en gemengde projecten te vinden. Het bureau heeft onlangs het Stadsmuseum Lakenhalle in Ieper gerenoveerd en werkt momenteel aan de herbestemming van een kerk tot een kantoorgebouw en bibliotheek in het Antwerpse district Borgerhout.
Vanuit zijn fascinatie voor de evolutie van ons dagelijks leven probeert FVWW architectuur te realiseren die resoluut op de toekomst is gericht.
Praktische info
17.10.2019, 19:00
Galerie Opera – Espace ULg, (Place de la république française 41, 4000 Luik).
In het Engels/Frans
Coproductie A+ Architecture in Belgium, Vlaams Architectuurinstituut, Faculté d’Architecture de l’Université de Liège
Steun: Fédération Wallonie-Bruxelles, Vlaamse Overheid, Brussels Hoofdstedelijk Gewest