De Faculteit Architectuur van de Universiteit van Luik heeft de tentoonstelling Building Pedagogy onthuld, waarin de 5 finalisten van de wedstrijd voor hun nieuwe gebouwen werden belicht. Van 26 september tot 26 oktober 2023 werd de Salle Capitulaire van de faculteit omgetoverd tot een ruimte waar architecturale visies werden verkend die de toekomst van deze prestigieuze instelling vorm zouden kunnen geven. Deze opening werd begeleid door A+ Architecture in Belgium, dat tegen die tijd een artikel had gepubliceerd in zijn laatste nummer, A+303 On Campus: Designing Higher Education, dat een inzichtelijk overzicht gaf van de wedstrijd.

In 2010 fuseerden de Hogere Instituten voor Architectuur in Luik, Saint Luc en Lambert Lombard tot de Faculteit Architectuur van de Universiteit van Luik. Deze fusie leidde tot een grote reorganisatie, waarbij de activiteiten werden geconcentreerd op de site Caserne Fonck in Outremeuse. Dit proces omvatte een projectoproep in verschillende fasen, gericht op het herontwikkelen van bestaande gebouwen en het ontwerpen van nieuwe ruimtes.

De tentoonstelling Building Pedagogy presenteerde de voorstellen van 5 teams die werden geselecteerd om deel te nemen aan de tweede fase van de wedstrijd.

  • Altstadt + Karamuk Kuo
  • Baukunst in samenwerking met Doorzon
  • Muoto + Laboratoire + Baumans-Deffet
  • Robbrecht en Daem architecten + Atelier Chora
  • Bureau Kersten Geers David Van Severen (Winnaar)

presenteerden hun visie aan de hand van maquettes, gefilmde interviews met elk team en een gedetailleerde publicatie waarin elk voorstel werd toegelicht, geïllustreerd met grafische documenten van de wedstrijd.

De tentoonstelling opende op 26 september 2023. De openingsavond werd gemarkeerd door een aantal toespraken, waaronder een van Lisa De Visscher, curator van de tentoonstelling en redactiedirecteur van A+, die het tijdschrift A+303 On Campus: Designing Higher Education introduceerde. In oktober wordt elke dinsdag een serie lezingen gehouden.

Praktische info

Grondwetlaan 41, 4020 Luik
Zaal Capitulaire
Van 26 september 2023 tot 23 oktober 2023
Gratis

Program

*Alle lezingen worden alleen in het Frans gegeven

Dinsdag 3 oktober, 19:00, Manège de la Caserne Fonck: Gesprek tussen Klaas De Rycke (bouwkundig ingenieur en partner bij Bollinger+Grohmann), en Jean-Christophe Quinton (architect, directeur van ENSA Versailles).

Inschrijven voor Talk 2

Dinsdag 10 oktober, 19:00, amphi Ruwet (Zoölogie): Lezing door landschapsarchitect Michel Desvigne.

Inschrijven voor lezing 3

Dinsdag 24 oktober, 19:00, amphi Ruwet (Zoology): Finissage en gesprek tussen Office Kersten Geers David Van Severen, Christophe Van Gerrewey (EPFL) en Pierre Chabard (éditions La Villette, ENSA PLV).

Inschrijven voor Talk 4

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.