Gepubliceerd op 05.04.2023

Van 26 maart tot 6 mei organiseert de Architektur Galerie in Berlijn de monografische tentoonstelling Incomplete Works gewijd aan het werk van het Brusselse bureau Baukunst. De tentoonstelling Incomplete Works maakt deel uit van een reeks die voortkomt uit de tentoonstelling Performance & Performativity die werd gecoproduceerd in 2019 door Bozar en A+ Architecture in Belgium in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel, en in 2020 en in 2022 te zien was in de Solo Gallery in Parijs en in het cultureel centrum Carpintarias de São Lázaro in Lissabon. De reeks wordt gecoördineerd door Wallonie Bruxelles Architecture in samenwerking met de Cellule.Archi van de Federatie Wallonie-Bruxelles. Incomplete Works wordt gecoördineerd door Architecture Curating Practice.

Het uitgangspunt van deze tentoonstelling is simpelweg de vraag of gebouwen moeten worden beschouwd als onvoltooide elementen. Kunnen we architecturale projecten níét opvatten als hopeloos statische objecten, maar eerder als eeuwigdurende bouwplaatsen, nooit af, altijd in beweging?

Hoewel fundamenteel verschillend in programma, context en ambitie, worden twee recente projecten onderzocht op hun mogelijkheden omtrent kwesties als fasering, veroudering, geheugen, hergebruik en voorgebruik. Het ene project is het herstel van de restvolumes van La Défense, namelijk ruimtes onder de betonnen plaat, ingeklemd tussen ondergrondse snelwegen en spoorwegen, terwijl het andere een verbrandingsinstallatie is aan de rand van Zürich, een verzameling voortdurend evoluerende machines die ontworpen zijn om een eeuw mee te gaan.

Door middel van voorstellingen, plannen, montages, referenties, citaten en beschrijvingen probeert het essay de delicate relatie tussen de conceptie van een project, de relatie met de tijd en de representatie ervan in en buiten de tijd te belichten.

BAUKUNST, dat kunst en technologie combineert en verschillende vormen van kennis in dialoog en interactie brengt, postuleert een architecturaal denken dat gebaseerd is op de erkenning van antecedenten als constitutieve elementen in de uitwerking van haar voorstellen, waarbij architectuur wordt verkend als een manier van denken over constructie (BAU) en het construeren van manieren van denken (KUNST). In 2010 richtte Adrien Verschuere BAUKUNST op in Brussel. De belangrijkste projecten zijn La Fraineuse, een multifunctionele sportfaciliteit (Spa, 2017), Frame, een kantoor- en tv-studiogebouw (Brussel, 2018), en de rehabilitatie van de restvolumes van La Défense (Parijs, 2019).

Meer informatie 

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.