Gepubliceerd op 23.02.2022

Begin november heeft het baanbrekende urinescheidingstoilet save! van Laufen de Design Prize Switzerland 2021 ontvangen en daarmee de concurrentie in de categorie “Product Consumer” verslagen. De internationaal gerespecteerde designprijs wordt om de twee jaar toegekend aan producten die geschikt zijn voor dagelijks gebruik en zowel esthetisch hoogwaardig, als economisch en maatschappelijk van belang zijn.

“We zijn erg blij met deze designprijs. Save! zet hiermee het succesverhaal van Zwitsers design voort, nu en in de toekomst. Voor duurzaam, bestendig design is het van essentieel belang al het overbodige te elimineren en tegelijkertijd uitgebreide functionaliteit en de best mogelijke gebruiksvriendelijkheid te behouden. Zo werken we bij Laufen al tientallen jaren”, zegt Alain Reymond, hoofd Design Management bij Laufen. De toiletpot van de save! is ontworpen voor circulariteit. Het ontwerp pakt twee problemen op het raakvlak met het rioolstelsel tegelijk aan: de dure en complexe behandeling van urine in afvalwater en het verlies van waardevolle hulpbronnen.

Deze nieuwe toiletpot is gebaseerd op het concept “scheiding aan de bron”, waarbij een kanaal in de toiletpot de urine gescheiden van het overige afvalwater afvoert. De verschillende afvalstromen kunnen dan efficiënter worden verwerkt. Dit bespaart waardevolle hulpbronnen. Menselijke urine is rijk aan fosfor en stikstof. Dit zijn bruikbare bronnen voor de productie van kunstmest. In grote delen van de wereld gaan deze stoffen momenteel echter naar het oppervlaktewater, waar ze leiden tot een gevaarlijke overstimulatie van de groei van waterplanten en algen.

De ingenieuze geometrie in de keramische toiletpot scheidt de urine, zonder dat er verder mechanische of elektronische hulpmiddelen nodig zijn. Oppervlaktespanning, ook wel het “theepoteffect” genoemd, voert de urine naar de urinevanger, een aparte afvoer die in het keramische lichaam is geïntegreerd. Vaste stoffen, toiletpapier en spoelwater verdwijnen allemaal via de gebruikelijke sifon. De urinevanger is volledig onzichtbaar voor de gebruiker. Uitgangspunt bij het ontwerp van de save! was namelijk dat hij eruit moest zien als een standaard toiletpot. Het gebruik is ook net als bij andere toiletpotten; er is geen enkel ander gedrag nodig.

Dit intelligente, baanbrekende ontwerp is het resultaat van een samenwerking tussen Laufen en de Oostenrijkse designstudio EOOS. Het nominatieteam van de Design Prize Switzerland beoordeelde save! als “een vinding die een sleutelrol zou kunnen spelen in het toekomstige afvalwaterbeheer en waarvan de potentiële impact nauwelijks te overschatten is”. Aangezien geen enkel bedrijf alleen zo’n ingrijpende, systemische verandering in infrastructuur kan bewerkstelligen, is samenwerking binnen de sectoren industrie, architectuur en stedenbouw nodig om een transitie naar een duurzamer afvalwaterbeheer mogelijk te maken. Met save! draagt Laufen zijn steentje bij om scheiding aan de bron en nutriëntenterugwinning mainstream te maken.

Ook de jury was enthousiast over het concept en maakte de volgende opmerkingen: “Het scheiden van urine […] verlaagt de afvalverwerkingskosten, beschermt het milieu en biedt de kans om menselijk afval, dat momenteel verloren gaat, in letterlijke zin vruchtbaar te maken.” De jury vervolgde: “Een inzet die erkenning en applaus verdient en hopelijk zowel in de industrie als in de publieke sector een aanmoediging gaat vormen om vergelijkbare zinvolle oplossingen te ontwikkelen.”

Over Design Prize Switzerland

Al dertig jaar bekroont Design Prize Switzerland elke twee jaar de beste prestaties van de Zwitserse designindustrie.

www.laufen.com

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.