Gepubliceerd op 23.10.2022 | Tekst: Lisa De Visscher - Hoofdredactrice A+

Met La Vie en Kit treedt Élodie Degavre in de voetsporen van drie weinig bekende Belgische figuren die in de jaren 1970 nochtans probeerden vorm te geven aan de manier waarop wij in ons land wonen. Ze zet denkpistes uiteen over wonen en samenleven in het verleden en het heden. In deze tijd waarin de huisvesting in een crisis verkeert en de bebouwde omgeving meer dan ooit in twijfel wordt getrokken, stelt deze film cruciale vragen en toont hij wonderlijke en vindingrijke constructies.

Architecten Jean Englebert, Paul Petit, Lucien Kroll en zijn vrouw Simone droomden van een lichte en aanpasbare woning die kon worden getekend of gebouwd door de bewoners. Ze zijn de auteurs van drie utopieën, veelbelovende prototypes van een voor iedereen toegankelijke en aanpasbare architectuur. La Mémé (Maison médicale), ontworpen door Lucien Kroll, werd gebouwd in 1976. In dit enorme complex in Woluwe wonen honderden geneeskundestudenten en wordt elk kot afgebakend door tussenschotten die naar wens kunnen worden verplaatst. In de Ardennen werden tussen 1968 en 1983 dan weer een veertigtal geïndustrialiseerde houten huizen gebouwd volgens het systeem Patze-Englebert, ontworpen door de Luikse architect Jean Englebert. Deze Japans aandoende huizen hebben een wisselende geometrie. De bewoner bestelt zijn huis ‘per sectie’ en ontwerpt het soms zelf. In Marcinelle werd in 1978 de Sart Saint-Nicolas opgetrokken, een project van 14 stalen huizen die een soort meccano vormen, bedacht door Paul Petit. Hij wilde zo de Waalse staalindustrie nieuw leven inblazen, waarbij de toekomstige bewoners van de Sart de hoofdrolspelers werden van dit grootschalige bouwspel.

Élodie Degavre: “Ik wilde het hebben over deze drie architectuurexperimenten van pioniers, omdat hun ideeën weerklank vinden in onze wereld van vandaag: een toegankelijke woning, licht en aanpasbaar bouwen, collectiviteit, lokale middelen… stuk voor stuk hete hangijzers vandaag. De film, optimistisch, intiem en inspirerend, nodigt het publiek uit om zijn eigen gebouwde omgeving in vraag te stellen.”

De documentaire doet een rijk tijdperk tot leven komen: hij toont de communicatieve, ondeugende en gepolitiseerde energie van de jaren 1970, aan de hand van nooit eerder vertoonde archiefbeelden en steunend op grafische en fotografische archieven die nog niet eerder benut werden.

La Vie en Kit
69 minuten
Originele taal Frans, ondertitels Engels
Geregisseerd door Elodie Degavre
Geproduceerd door Playtime Films (Isabel de la Serna)

Agenda
BAFF Brussels International Art Film Festival
12.11.2022 – Brussel (Cinematek)
13.11.2022 – Bergen (Plaza Arthouse)
13.11.2022 – Antwerpen (De Cinema)
21.01.23 – Doornik (RAMDAM festival)
10.02.23 – Charleroi (Université du travail, Auditorium).
16.02.23 -Brussel (Cinema Palace)
14.04.23 – Charleroi (QUAI 10, 19:30)
20.04.23 – Ath (Cinéma L’Ecran, 19:30)
27.04.23 – Liège (Cercle du Laveu, 20:00)
09.05.23 – Bruxelles (La Vénerie, 12:30)

TV-uitzending
RTBF – La Trois (Fenêtre sur Doc) 19.11. 2022

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.