Gepubliceerd op 07.07.2020

Zusterbedrijven kreon en belux, ontwerpers en producenten van architecturale verlichting en kantoorverlichting, lanceren dit jaar samen ‘the world of kreon’ met nieuwe kantoorverlichtingsoplossingen en architecturale verlichting met hoogperformante optieken ontwikkeld in licentie met Bartenbach Lichtlabor. De collectie omvat een reeks nieuwe down- en uplights en zijlichten die harmonieus opgaan in plafonds, vloeren en muren en staan- en bureaulampen voor een personaliseerbaar kantoor. De nieuwe ontwerpen kenmerken zich door een opvallend decoratieve insteek met verrassende materialen en nieuwe kleuren en sferen met historische referenties.

De ontwerpen maken deel uit van “the world of kreon”: een totaalaanbod functionele comfortoplossingen met koelplafondsystemen, akoestiek- en audiosystemen, kantoorverlichting en architecturale verlichting. Doorheen de volledige collectie respecteert kreon altijd de discrete positie van de lichtbron, waarbij een aangename warmte gecreëerd wordt en onaangename lichtverblinding geen kans maakt. Comfort, connectiviteit, technologie en architecturaal design spelen nog steeds een even grote rol doorheen de hele collectie.

Architecturale verlichting

De architecturale collectie wordt ook wel “tools of light” genoemd. De echte blikvanger in deze collectie is een nieuw profielsysteem dat modulair opgebouwd kan worden met cilindervormige en kubusvormige armaturen. Speciale armaturen met verrassende afwerkingen als albast of groene onyx geven een unieke look met zichtbaar decoratieve elementen.

kreon stelt daarnaast ook een veelvoud aan nieuwe downlight oplossingen voor, met nieuwe varianten en nieuwe accessoires. De optieken voor deze serie werden ontwikkeld door Bartenbach Lichtlabor en bieden meer comfort, een hogere efficiëntie en een hoger architecturaal designgehalte.

Ook is er een downlight waarvan de optiek met reflector met gefacetteerde dome geïnspireerd is op de decoratieve glaskunst uit de jaren 50. Binnen deze nieuwe downlight familie lanceert kreon ook een armatuur met een extra directionele spotlight. De directionele spot is uitgerust met een double focus lens, waardoor verblinding en lichthinder uitgeschakeld wordt.

Klik op de titel van elk product voor meer informatie:

Geïntegreerde downlights

Plafondverlichting

Profielsystemen

Personaliseerbare kantoorverlichting

Het lichtplanningsconcept met oog voor comfort en functionaliteit vormt de rode draad doorheen de nieuwe kantoorverlichting. De gebruiker stemt zijn werkverlichting namelijk af op de persoonlijke eisen en eigen visuele noden.

belux lanceert daarom een nieuwe staande lamp die alle comfortnoden van het moderne kantoorwerk invult. Daarnaast is er ook een nieuwe bureaulamp, die in combinatie met de kreon downlight uit het architecturale gamma, dezelfde lichtkwaliteit voorziet. De individueel instelbare tafellamp van kreon regelt op zijn beurt de taakverlichting.

De moderne werkplek is flexibel en dynamisch. Vrijstaande kantoorverlichting is eenvoudig te verplaatsen en vereist geen specifieke installatie. Daarnaast is het ook een energiezuinige manier van verlichten. Meestal werkt de verlichting namelijk op LED-technologie die langer meegaat en weinig of geen onderhoud vereist. Ook kan de lamp daglicht detecteren en op basis hiervan de verlichting verminderen. Maar het grootste voordeel van vrijstaande kantoorverlichting is de mogelijkheid om het licht aan te passen aan de behoeften van de werknemer. Het is meer dan eens bewezen dat de kwaliteit van het licht in een gebouw de mensen erin beïnvloedt. De tevredenheid en productiviteit van een kantoormedewerker kan positief beïnvloed worden door een goed ontworpen verlichtingsplan.

Toch blijft het van levensbelang om dergelijke verlichting te combineren met andere onmisbare lichtbronnen zoals daglicht en andere indirecte verlichting van de kantoorruimte. De sleutel tot ideale kantoorverlichting ligt immers in de combinatie van de juiste lichtbronnen en de optimale UGR of Unified Glare Rating, wat voor kantoorruimtes minder moet zijn dan 19.

Klik op de titel van elk product voor meer informatie:

Staande lamp

Bureaulamp

Het belang van licht in architecturaal design

Verlichting heeft een grote invloed op de verschillende kamers in een huis of op de werkruimtes op kantoor. Zo kan een mooie kamer er al gauw minder goed uitzien door slechte verlichting, maar ook een lelijke ruimte kan er veel beter uitzien dankzij kwaliteitsverlichting.

De laatste jaren is er dan ook een brede interesse voor licht, verlichting en lichtontwerp bij ontwerpers over de hele wereld, maar ook bij architecten. Sinds 2019 word er in de architectuur namelijk steeds meer gebruik gemaakt van vrije vormen, wat de behoefte aan hoogwaardige architecturale verlichting doet toenemen. Gestandaardiseerde lichtconcepten voldoen misschien nog steeds aan de statische architectuur uit een recent verleden, maar de variatie die we in de hedendaagse architectuur zien, vereist verschillende en vernieuwende mogelijkheden op het gebied van verlichting. Een uitgebreid aanbod dat naadloos implementeerbaar is in veel verschillende architecturale ontwerpen. Het succesvol integreren van verlichting in een ontwerp vereist kennis en inzichten over producten, technologieën en vooral over de effecten en impact van licht.

kreon vertrekt altijd van het architecturaal ontwerp, en kan zo in dialoog treden met de architect als een gelijkwaardige partner. Kreon creëert zo de perfecte omstandigheden om het ontwerp van de architect zo veel mogelijk tot zijn recht te laten komen.

www.kreon.com

www.belux.com

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.