Gepubliceerd op 26.02.2024

Ter gelegenheid van de Italian Design Day nodigen wij u uit voor de paneldiscussie over Onzichtbare steden: inclusie, innovatie en duurzaamheid die op 14 maart om 18.30 uur wordt gehouden in het Istituto Italiano di Cultura in Brussel en de voertaal is Engels.

Het panel biedt de gelegenheid om na te denken over het potentieel en de toekomstige uitdagingen van stedelijke ruimten met onze gasten Marco Gazzola van Mario Cucinella Architects, Federico Pedrini van XDGA Architects, Enrico Onofri van B Architecten en Pierre Blondel van Pierre Blondel Architectes.

 “En toch heb ik in mijn hoofd een modelstad gebouwd waaruit ik alle mogelijke steden kan afleiden”. Italo Calvino, Onzichtbare steden.

Calvino’s steden zijn symbolen en elk van hen heeft het vermogen om vragen op te roepen en nieuwe gezichtspunten te onthullen over de betekenis van stedelijke agglomeraties, de verschillende manieren waarop we ze waarnemen en de transformaties die ze in de loop der tijd kunnen ondergaan.

Mario Cucinella Architects zal zijn emblematische projecten presenteren, waarin de architectuur, door nauwe harmonie met de natuurlijke elementen van de omgeving, de impact op het milieu minimaliseert.

De volgende projecten maken deel uit van deze visie:

Het Italiaanse paviljoen op Expo 2025 Osaka – De ideale stad

Het Italiaanse paviljoen wordt een levend organisme dat kennis en innovatie genereert door generaties en culturen te doorkruisen: een enorme opslagplaats van Italiaanse knowhow die artistieke, wetenschappelijke, ondernemende en sociale experimenten omvat. Het paviljoen is een structuur die zich laat doordringen door de luminescentie van de lucht en de zee die de locatie omringen. De hoofdgevel is een open portiek met reusachtige zuilen, die uitkijkt op een groot atrium en de architectuur van de interne tourroute omlijst. Deze dramatische ervaring is verdeeld in drie verschillende ‘acts’, elk verankerd in plaatsen en ervaringen waarin Italië heeft geïnnoveerd: het theater, de ideale stad en de Italiaanse tuin.De prioriteiten voor het paviljoenproject zijn het gebruik van producten van natuurlijke oorsprong, korte toeleveringsketens, gerecycled materiaal, het vermijden van giftige ingrediënten en het behalen van duurzaamheidscertificaten. Aan het einde van zijn levenscyclus zal het paviljoen een mijn van materialen worden.

De duurzaamheid van materialen en de samenleving is een onderwerp dat steeds meer aanwezig is op verschillende gebieden, en de lessen die we kunnen leren uit het werk van Calvino bevestigen dat we de toekomst moeten zien in het licht van deze nieuwe uitdagingen.

TECLA – Technologie en klei – Het eerste eco-duurzame huisvestingsmodel in 3D geprint van ruwe klei

TECLA is metaforisch geïnspireerd op een van Italo Calvino’s onzichtbare steden, een stad die nooit ophoudt vorm te krijgen, en gebaseerd op een innovatief cirkelvormig 3D-geprint woning prototype. Het is een nieuw woningmodel dat de ontwerpfilosofie van het MCA weerspiegelt. Het is een innovatief 3D-geprint woning prototype waarin onderzoek naar traditionele bouwpraktijken, klimaatstudies en bioklimatologische principes, evenals het gebruik van natuurlijke en lokale materialen is verwerkt. TECLA is ontwikkeld in samenwerking met WASP en werd in 2020 gecreëerd om tegemoet te komen aan de behoefte aan 0km groene woningen.

Het project is geïnspireerd op de pottenbakkerswesp om oplossingen te bieden voor noodsituaties op het gebied van huisvesting over de hele wereld, zowel aan de rand van grote steden als in de context van crises die worden veroorzaakt door massale migratie en natuurrampen. Er worden drie parameters gebruikt om de vulling van het TECLA-systeem te optimaliseren: ventilatie (toevertrouwd aan de buitenste laag), thermische isolatie (gecreëerd door de binnenste holtes te vullen met rijstkaf, een industrieel bijproduct) en thermische massa (die toeneemt met de dikte van de ‘ribben’ in het aardmateriaal van de vulling). De oneindige combinaties maken het mogelijk om voor elk type klimaat de optimale configuratie te bepalen.

Inschrijving

www.ice.it
www.export.gov.it

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.